Oskerušovica Žufánek 45% 0,5l

Limitka
Značka: Žufánek
5 500 Kč
Vyprodáno
Položka byla vyprodána…

Oskerušovice! Jeden z nejvzácnějších ovocných destilátů, co se dá v Evropě vydestilovat. Navíc pocházející z první "panenské" úrody Žufánkových sadů.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Oskerušovica Žufánek 45%

Dost možná nejvzácnější ovocná pálenka, jakou v Evropě můžete vydestilovat. Oskerušovice. První ročník 2018. Ovoce sbíráno v průběhu září 2018, vydestilováno 16.2.2019 a do lahví stočeno 14.1.2020.

Proč je tak vzácná? Protože vzácný je jak strom, tak hlavně jeho plody.

Jeřáb oskeruše (na Slovácku oskoruše a nebo oskoruša) (Sorbus domestica) je masivní solitérní strom, který se běžně dožívá 400 let. Jde o dominantu krajiny, která dohlíží na dějinné události v širokém okolí. Bývá totiž  i 18 metrů vysoký a pod jeho korunu se schová autobus lidí. Jeho dřevo je nejtvrdší a nejvzácnější v Evropě. Neuvěřitelně obtížně se pěstuje, semena musí projít zažívacím traktem ptáků aby se vůbec aktivovala. Trvá 20 let, než dostanete první úrodu. Po jedné úrodě je zcela běžné, že další rok není na stromě ani kilo ovoce a nebo je pouze na jedné části koruny. Tradice a zkušenosti říkají, že když vám v období kvetení osvítí květy blesk, tak z něj ovoce nevyroste.

Pokud vám ovoce dozraje, tak ho posbíráte a na měsíc dáte na rošty k zhniličkování. Čerstvé, i když zralé plody, nejsou moc ke konzumaci. Jsou tvrdé a nedobré. Až hniličkováním dochází k tvorbě cukrů a tak žádoucích aromatických látek. Každý jednotlivý plod musíte vzít minimálně 10x do ruky, než se z něj stane kvas. Měkkost a tím pádem vhodnost k destilaci lze zjistit pouze hmatem. Každého jednotlivého kusu. Což je obrovský rozdíl oproti švestkám, které sypete do kvasu po tunách.

Toto je první úroda ZUfánkovic sadů a první oskerušovice (oskorušovice, chcete–li). Do prodeje šlo jen 100 litrů, 200 lahví.

Každou etiketu ručně vypsala Marcela Žufánková.

Doplňkové parametry

Kategorie: Oskerušovice
Obsah alkoholu (%): 45
Obsah balení (l): 0,5
Region: Zlínský kraj
Položka byla vyprodána…

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

zusy_brand

Firmu ŽUFÁNEK s.r.o. (dříve ŽUSY s.r.o.), která stojí za legendou českého lihovarnictví, založili v roce 2000 manželé Marcela a Josef Žufánkovi a jejich synové MartinJosef a Jan. V Boršicích u Blatnice vyrostl lihovar nebojíme se napsat světového formátu, který má velkou zásluhu na obrodě kvalitní výroby destilátů v ČR.

Produkce lihovaru započala tradiční Slivovicí, jak také jinak. Postupně se přidávali další druhy ovoce, likéry, giny a absinthe. Ovoce pochází z vlasních sadů, které jsou v jedné z nejlepších lokalit na pěstování ovoce na Moravě a od nejlepších sadařů z Evropy (například skvělé maďarské meruňky). 

Všechny produkty jsou 100% přírodní, vyrobené podle původních osvědčených receptur, bez použití umělých barviv, ochucovadel a aromat. "Destilujeme, macerujeme a tvoříme tak, aby výsledný produkt chutnal hlavně nám samotným a nemuseli se za něj nikdy a před nikým stydět. Proto všechny destiláty a likéry nesou naše jméno," říkají zástupci dvougeneračního tvůrce lepší nálady.