Radlík OPUS MAGNUM 43% 0,5l
Související produkty
Detailní popis produktu
Vyprodáno! Nastavte si hlídání dostupnosti v případě, že se nějaká objednávka nevyzvedne. Pokud by se tak stalo, dostanete upozornění mailem.
OPUS MAGNUM
Kámen mudrců, vrcholné dílo alchymie. Opus magnum. V tomto případě jde o vrcholné dílo lihovarnické. Jeho tvůrcem je Kamil Kutina, zkušený alchymista destilatér. Diplomy z domácích i světových soutěží by v palírně mohli používat místo toaletního papíru, z úcty je mají místo tapet.
Jak vznikl Opus Magnum?
V roce 2014 se vypálila šarže vínovice z pečlivě vybraných odrůd, která hned po ochutnání slibovala potenciál. Její malou část prozřetelně naložili do dvou dubových sudů a schovali hluboko do skladu. Během let její čirá forma posbírala medaile na mnohých tuzemských i zahraničních soutěžích destilátů. V dubových sudech zatím trpělivě zrála její zlatá sestra a postupně se měnila v "koňak". Po sedmi letech uzrála k dokonalosti. Zbývalo jen vymyslet jméno.
Palírna Radlík stojí kousek od místa, kde se věhlasný alchymista Magistr Edward Kelley snažil pro Rudolfa II vyrobit elixír mládí. Destilace alkoholu byla vždy oprávněně s alchymií spojována. Každý alchymista musel toto umění ovládat. Přímo se tedy nabízelo na tuto tradici navázat. Vrcholný cíl alchymisty se nazýval Opus magnum. A vlastně ani nebylo, o čem přemýšlet.
Jaký je Opus Magnum?
V chuti je Opus magnum velkorysý a plný výzev k objevovaní. Výraznému buketu vládne čokoláda a oříškové tóny. V chuti poznáte vyzrálé hrozny, které příjemně podtrhuje jemná dubová tříslovina.
Do světa jsme šel pouze jeden ze sudů – druhý si palírna ponechává v archivu.
Vzniklo tedy pouhých 100 ks lahví Opusu magnum.
Proces výroby Kamene Mudrců je zahalen tajemstvím. Ve starých spisech se nejčastěji uvádí, že v sedmi krocích má dojít k transmutaci méně ušlechtilých látek v ušlechtilejší až v tu nejušlechtilejší, zlato. Zároveň musí dojít ke splynutí čtyři základní elementů (voda, oheň, vzduch a země) v jeden harmonický celek a i ke sloučení protikladů.
V Palírně Radlík možná trochu nevědomě následovali tento proces. Destilát zrál v dubovému sudu po dobu 7 let, během kterých docházelo k jeho proměně. Všechny čtyři elementy se v něm spojily v jeden celek. Země dala vyrůst plodům vinné révy. Vzduch se podílel na jejím růstu a díky mikrooxidaci i na zrání destilátu a jeho výsledném charakteru. Oheň to je destilace. Voda je v destilátu obsažena dokonce ve dvou formách. Jako Aqua Vitae (voda života), jak alchymisté označovali alkohol, i jako obyčejná voda, která je součástí každého destilátu.
K transmutaci méně ušlechtilých látek ve zlato odkazuje i potisk lahve, na který byla použita barva s příměsí pravého zlata.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
V roce 1998 vznikla jedna z prvních pěstitelských pálenic ve Středočeském kraji. Pěkně poctivě na dvoukotlové měděné aparatuře tu dodnes destilují pro pěstitele ze širokého okolí.
Mimo pěstitelské pálení se věnují tvorbě vlastních autorských destilátů. Produkce autorských destilátu není o množství. Obvykle jde o limitované série destilátů, které pouští do světa pouze, když jsou na ně hrdí.
Řízené kvašení, pomalé pálení na klasické dvoukotlové měděné aparatuře, řemeslný a osobní přístup je kombinován s moderními postupy a inovacemi. Misí lihovaru je posouvat ovocné pálenky mezi prestižní ušlechtilé destiláty.