Hammer Head Whisky 25YO 40,7% 0,7l

Novinka Limitka
3 900 Kč
Skladem (> 5 ks)

Hammer Head je zcela unikátní česká whisky. Velmi exklusivní a prémiový produkt s extrémně limitovaným počtem kusů. Původně záměr byli dodávky pro zahraniční země. Nakonec bylo rozhodnuto něchat část produkce i doma.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Hammer Head Whisky 25YO 40,7%

Hammer Head whisky vznikla v roce 1989 v destilérce v obci Prádlo.

Palírna v Prádle instalovala za velkého úsilí mlýn na sladový ječmen s tradičním litým kladivem na drcení zrna. Jde o stejný historický typ mlýna, jaký můžeme nalézt ve skotských destilérkách. Díky mlýnu se mohla palírna pustit do výroby whisky typu single malt, kterou vypálila na speciální měděné destilační aparatuře.

Vypálenou whisky zavřeli do sudůvýhradně z českého dubového dřeva a přišla Sametové revoluce. Na whisky se zapomnělo. Ležela a zrála. Po více než 20 letech ji nový majitel objevil. Tak vznikla originální česká jednosladová whisky, která pamatuje minulý režim.

Whisky je pojmenovaný podle onoho litinové kladiva "Hammer Head". Její chuť je ceněná znalci z celého světa.

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Whisky
Obsah alkoholu (%): 40,7
Obsah balení (l): 0,7
Region: Plzeňský kraj

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

O vznik české whisky Hammerhead se významně, byť nepřímo zasloužily listopadové události roku 1989. V roce 89 byla v Prádle v měděných kotlích destilována unikátní single malt whisky. Její základ tvořil český ječmen, pramenitá voda bohatá na železo a minerály, do chuti destilátu pak výrazně promluvily i sudy z českého dubu, jež byly kompletně vypáleny. Sudy naplněné whisky byly uloženy a zapomnělo se na ně.

Jakto, že se na whisky zapomnělo? Samotná její produkce byla totiž odpovědí na západní whisky, která v komunistickém Československu nebyla k dostání. Aparátčíci a další vlivní lidé tehdejší doby na svých zahraničních cestách whisky ochutnali a zatoužili po ní i doma. Proto vzniklo pro tehdejší státní palírnu zadání, tedy vědecko-technický úkol.

Vzhledem k tomu, že k výrobě whisky je třeba jen slad a voda, suroviny které byli v Československu v nejvyšší možné kvalitě, mohlo se začít téměř okamžitě pálit. Whisky svůj charakter získává zráním v sudech, a to většinou po bourbonu. Ty v tehdejším Československu samozřejmě nebyly. Vyrobili se proto sudy nové. Z českého dřeva. Sudy se pouze vypálily, aby destilát získal barvu a základní chuťový profil.

Před rokem 1989 chtěli v Prádle dosáhnou stejné kvality, jako skotskému whisky, a tak zprovoznili starý mlýn, který drtí zrna pomocí litého kladiva. Přesně takový, jaký se ve Skotsku používal. Namleli nakouřený slad, vypálili destilát a naplnili sudy.

Whisky získala svůj název díky šrotovníku s litinovým kladívkem.