Krajina, stromy, hospodaření a řemeslo. Palírna Dlabka.

Palírna Dlabka je místo, kde se cíle nevytyčují na rok nebo na dva. Ani komunistická pětiletka nedává dostatečný horizont. Tady se od nuly buduje udržitelné, generační hospodářství. A protože takové hospodářství je komplexní záležitost, roste postupně a po malých krůčcích. Co všechno obnáší a jak roste, to se dozvíte v našem rozhovoru.

Ondro, kde se vzala Dlabka?

S manželkou jsme žili kousek za Prahou a každý den dojížděli do Prahy za prací. Chtěli jsme si přikoupit pozemek a vysadit sad, ale to bylo tak blízko Prahy nereálné. Navíc pražský život, spěch, stres a davy nás taky nijak zvlášť nebavil. Oba pocházíme vlastně „z hor“. Rodiče jsou ze Semil. Žena pochází z Liberce. Rozhodli jsme se pro zásadní změnu a začali hledat místo pro naše hospodářství.

V roce 2017 jsme ho našli ve Svijanském Újezdu. Uhranulo nám. Výhled na Trosky, Ještěd a Drábské světničky. Sady. Prostě ráj.

blogdl1

Čili stavebně na „zelené louce“, ale základ sadů už tu byl?

Přesně tak. Palírnu se nám s týmem šikovných architektů podařilo z jedné strany vlastně zapustit do krajiny. I tím dáváme jasně najevo, že jsme jen součástí většího celku. Projevuje se to i v našem přístupu k hospodářství. Nechceme přírodu znásilňovat pro nejvyšší výnos. Aktuálně obhospodařujeme 5ha sadů. Z části jde o původní jablečný sad. Některé části potřebovali obnovu. V těch vysazujeme hlavně původní odrůdy. Doplňují je anglické a francouzské ciderové odrůdy. Jde převážně o vysokokmeny, které začnou plodit třeba až za deset let. Výhodou je, že tyhle stromy budou vesele plodit ještě dlouho po nás. Pálit z nich budou naše děti, a třeba i vnoučata :-).

Proč volíš takové odrůdy a jaké stromy aktuálně v sadu máte?

Většina stromů jsou jabloně. Dál máme hrušně, švestky a meruňky. Naše odrůdová skladba je dána výše popsaným. Chceme hlavně původní odrůdy, kterým se bude v naší krajině přirozeně dařit. Neplodí sice nejvíc a rozhodně ani nejrychleji. Mají však několik zásadních výhod. Jednak, jak už jsem říkal, jsou dlouhověké. Druhak je možné je obhospodařit čistě bez chemie. A hlavně mají daleko intenzivnější vůně a chuť než běžně v obchodech dostupné druhy. 

Bez chemie čili BIO hospodářství?

Asi se to tak dá říct. My se jednoduše vracíme ke kořenům sadařství a palírnictví. Používáme samozřejmě modernější technologie než naši předci :-). Ale jinak je to stejné. Velkou část vlastně necháváme na přírodě.

Jak to myslíš?

Jednoduše. Hospodářství není jen o stromech. Okolí pečuje o stromy a stromy zas pečují o okolí. Máme svoje včely, které se nám starají o kvalitní opylení sadů. Chováme prasata, která spořádají výlisky z moštování. Zároveň je pouštíme i do meziřadí v sadech, kde spolu s kočkami pomáhají regulovat množství hlodavců. Sežerou popadaná, červavá jablka a sady kvalitně pohnojí.

blogdl

Cirkulární ekonomika v praxi.

Přesně tak. Snažíme se být, co nejvíce soběstační. V sadech máme trvalý travní porost, sekáme jen jednou ročně. I díky tomu lépe zadržujeme vodu. Vodu svádíme z výroby i ze střech do vybudované retenční nádrže. V létě vidíš, jak se tu slétají ptáci, včely i hmyz napít… Žije to tu. A o to nám jde. Je to úžasný pohled.

Co všechno potom s ovocem děláte?

Konzervujeme jeho boží chutě. Fungujeme, jako pěstitelská palírna, kam si okolní pěstitelé přivezou ovoce a my jim ho buď vypálíme nebo vylistujeme mošt.

To samé platí i pro naše hospodářství. Děláme mošty a hlavně destiláty. Aktuálně máme v nabídce hruškovici, jablkovici a pálenku z černého rybízu. Mimo to ještě dva giny a portál. To je taková specialita. Pohled do budoucna. Jde o krátkou dobu v sudu zrající sladový destilát. Za pár let bychom se měli dočkat naší whisky. Teď těžko říci, kdy přesně to bude. Pro whisky jsou minimum 3 roky. Otázka je, zda už v tu dobu bude zralá na cestu k zákazníkům nebo bude chtít ještě poležet.Jak jsem říkal už dřív. Tohle podnikání není o rychlosti. Je potřeba trpělivost a pokora.


Jelikož je Palírna Dlabka hodně v začátcích, jejich produkce jsou vlasně takové mikro šarže. Maximem jsou nižší stovky lahví. Ochutnejte lásku k přírodě, nadšení a řemeslo.

lihovarek-banner_1