Jablkovice
Jablkovice je trochu neprávem podceňovaný destilát. Výroba je pro ovocné destiláty klasická: zralá jablka se zpracují na kvas, který se destilací přemění v pálenku. Ta si ještě nějakou chvilku poleží než dozraje a je k ochutnání.
Nejznámějším typem jabléčného destilátu je Calvados (původem francouzský). Ten má lehce odlišný postup výroby. Nekvasí totiž kvas drcených či krájených jablek, ale z jablečného moštu. Další odlišností je dlouhé zrání v sudech. Výsledný jemný destilát často převálcuje i tu nejkvalitnější brandy.
Nejprodávanější
Destilát, který vznikl blendem několika odrůdových destilátů, které zrály v sudech odlišnou dobu.
Ušlechtilý jablečný destilát zrající v dubových sudech. Limitovaná roční edice je 600 ks láhví.
Destilát z odrůdy jablek Moravská jadernička, které byly vypěstovány ve vlastních sadech společnosti R. JELÍNEK.
Jablkovice, která zrála v dubových sudech 18. měsíců. Nebojíme se ji nazvat kalvadosem.
Speciální odrůdová jablkovice z edice Blatenských destilátů je vyrobena z odrůdy Golden delicious.
Jablkovice je po slivovici druhá nejčastěji pálený destilát v ČR. Jablkovice je vypálená z čerstvých českých jablíček odrůdy Melrose v měděné destilační komoře.
Vůně láká svěžím jablkem. Destilát ovšem tak svěží není. Vždyť zrál několik měsíců v dubovém sudu, který pálenku doplnil o další chuťové vrstvy.
Čtvrtý díl naší experimentální série destilátů. Tentokrát jsme vypálili jablečný cider.