Medoviny
Výroba nápojů ze zkvašeného medu je doložena už ve starověkém Sumeru. V Evropě ji dokládají nálezy z 5. století př. n. l.
Při výrobě medoviny je třeba zachovávat dokonalou čistotu a přesnou teplotu. Výroba sestává z několika hlavních fází: vaření, kvašení, dokvašování, filtrace a čeření a dezertace. Základní suroviny med a voda se dávají výsledné medovině nejen chuť, ale i barvu. Z lučního medu je medovina světlejší, z lesního tmavší a nejtmavší je z medu medovicového.
V 11.-12. století patřily české země k významným exportérům medoviny. V poslední době se odehrává obrození tohoto lahodného nápoje, díky kterému se na trh dostávají skvělé medoviny nejvyšší kvality. Díky zvýšenému prodeji medoviny rovněž klesla i cena medoviny.
Nejprodávanější
![monique22 1](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.lihovarek.cz/user/shop/detail/6680_monique22-1.jpg?6664c0b2
)
Med a šťáva z višní vytváří v Monique velmi intenzivní aroma, kterou dále podtrhují jemné tóny dřeva po 2 letém zrání v sudu.
![propolis](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.lihovarek.cz/user/shop/detail/537-1_propolis.jpg?622b47e2
)
Pan Vorlíček nechává vlastně většinu výroby medoviny na přírodě. Jen z vody, květového medu a macerovaného propolisu vzniká lehká medovina omamného aromatu.