Krkonošská borůvka

chalupa_cover

Je to už asi dvacet lety, kdy kamarád Pavel Erat (vyhlášený řezník a milovník dobrého pití), který byl častým hostem Krkonošské rekreační chaty, poprosil o pár desítek litrů borůvek...a tak to celé začalo.

Za půl roku přivezl něco fialově tekutého, poměrně silného ale výborného… dalších 10 let takto vznikal likér jen pro nás a přátele.

Já se poté se ženou jal provozovat Chalupu na Rozcestí ležící na samotných hřebenech Krkonoš a rozhodl, že likér zpřístupním veřejnosti. I když poloha Bufetu je na staré pašerácké Slezské stezce, bylo potřeba legalizovat výrobu pro další prodej. V té době na našem trhu nebyl takovýto borůvkový likér, pouze zahraniční produkce, a to byla výzva.
K výrobě jsem přizval Rychnovský lihovar, který má výrobní zázemí a bohaté zkušenosti s destiláty. Borůvky se macerují v jablkovici z odrůdu jablek Topaz (není je potřeba chemicky ošetřovat). Výroba je komplet ruční práce od macerace, po plnění do lahve.

Likér z hor nemůže být slaboučký, proto má ten náš skoro 30% alkoholu. Alkohol tedy obsahuje v podstatném množství. Za to neobsahuje konzervanty, barviva a podobný srágory.
Cukernatost je na spodní hranici pro likéry, cca 120 gr na 1l. To nejdůležitější jsou samozřejmě kvalitní borůvky pocházející z Krkonoš, převážně oblast Černé hory, trať je tajná, ale určitě není v zakázané zóně vstupu.

Etiketu na lahve nakreslila má kamarádka Anna Plešmídová (akademická malířka), která miluje Krkonoše a ráda zde maluje v plenéru.

1 položek celkem
Artboard1 6
795 Kč

Příběh tohoto likéru se začal psát před asi 20 lety. 

6066

Stránka 1 z 1 - 1 položek celkem