2021: Nejoblíbenější produkty na Lihovárku

Opět po roce jsme našli chvilku času, prošli data a vytáhli z nich seznam TOP 3 nejoblíbenějších produktů dle kategorií. Ke každé kategorii a produktu připojíme krátkou glosu nad vývojem kategorie, atp.. 

Začneme kategorií, která je pro nás zcela zásadní. 

SLIVOVICE

slivovice 

Pokračuje nadvláda slivovice z lihovaru Žufánek, které obsadily 1. (čirá slivovice) a 3. místo (varianta z dubového sudu). Loňský bronz vylepšil lihovar Anton Kaapl, kterého se meziročně prodalo o 100% více! Možná bude budoucí vládce slivovice z Čech?

JABLKOVICE

jablkovice

Jablkovice přestává být otloukánkem ovocných destilátů. Už bylo na čase. Jablkovice jsou skvělé. A tyhle jsou ty vůbec nejoblíbenější. Jednoznačně dominantní byl Moonshine z lihovaru Anton Kaapl. Spojení kvalitní pálenky a hudby funguje! Na druhém místě je fantastická dubová jablkovice z palírny Radlík. Bronz získává jemná a krásně ovocná v dubovém sudu stařená jablkovice z lihovaru Žufánek.

HRUŠKOVICE

hruskovice

U hruškovic trochu překvapivě zvítězila dubová hruškovice z lihovaru Žufánek. Inu, jemnější sudem obroušené chutě mají stále více fanoušků. Na druhém místě je sladká a hutná hruškovice z odrůdy Williams, kterou vypálili v lihovaru Anton Kaapl. Bronz bere opět Žufánek, tentokráte s čirým, ovocným a svěžím destilátem. I tentokrát se jedná o odrůdu Williams. Ta sama o sobě je jasným vítězem kategorie hruškovic. Až na čtvrtém místě je pálenka z jiné odrůdy hrušek - Muškatelka.

MERUŇKOVICE

merunkovice

V kategorii meruňkovic vládne Morava. Všechny palírny jsou z této kolébky pálení na území ČR. Boršice a Žufánek vítězí. Na druhém místě Palírna u Větrného mlýna z Kuželova. Na třetím, paličský veterán z valašského Zubří

VIŠŇOVICE

visnovice

Překvapivě nejprodávanější ovocný destilát loňského roku byla višňovice, tedy Vémolice. Náš společný projekt s MMA bojovníkem Karlosem Vémolou. Sběratelská edice 2000 lahví se kompletně vyprodala během chvíle. Vypálili ji v Radlíku a jednalo se o skutečně fantastickou pálenku. Jinou šarži višňovice z Radlíka máme stále skladem. Na druhém místě skončil lihovar Anton Kaapl, jehož višňovice je jinak velkým favoritem kategorie. Stupně vítězů uzavřela pálenka z palírny Skanzen Modrá.

PIVOVICE

pivovice

Pivovice byla dlouho spolu s jablkovicí hodně podceňovanou kategorií. Pak přišel pivovar Bernard a spolu s palírnou Zámecké sady Chrámce, kompletně změnil pravidla hry. Najednou se z pivovice stala vyhledávaná zajímavost. Z výše uvedeného plyne, že vítězem kategorie je Bernard (a to byl dost dlouho vyprodaný a stále je...). Druhou pozici uzmula palírna Agnes ze Zelené Bohdanče se svým speciálem, který obsahuje chmelové šišky. Třetí místo obsadil lihovar Anton Kaapl a jeho spolupráce s pivovarem Jílovice.

WHISKY

whisky

Toto nejde nazvat jinak než kompletní dominancí. GOLDCOCK ovládl celé stupně vítězů. Čtvrté místo bral také GOLDCOCK se svou 20letou variantou. První byl s přehledem nakouřený GOLDCOCK Peated. Druhé místo brala 10letá whisky z Vizovic a bronz uzmula sladší 12letá single grain whisky. 2021: Rok zlatého kohoutka.

GIN

gin

Opět vládne Morava. Letos byl sesazen z trůnu král - OMG z lihovaru Žufánek je až druhý. První místo obsadil modrý Endorphin gin z lihovaru D.Walker. Imagine that! Tabulku uzavírá Moravian Dry Gin z lihovaru TŌSH. A tosh ten silně doporučuji vyzkoušet.

BYLINNÉ LIKÉRY

bylinne

Byliny ovládla Kontušovka (a to byla pomalu půl roku nedostupná). Jednoduše legenda. Druhá legenda JaKaMaRus má našlápnuto. Letos by mohla útočit na titul. Třetí místo brala rozverná a stále populárnější Poděbradská Samička.

SLADKÉ LIKÉRY

sladke

Výsledky této kategorie sladkých likérů jsou poměrně zajímavé. Sami bychom čekali vítězství likérů s nižší lihovitostí...ale zřejmě se nebojíme ani silnějších slaďáren. Však ona to obliba rumů jen potvrzuje ;-). První flek má s velkým náskokem Zázvor z palírny Skanzen Modrá (44%), druhá je Hustopečská Mandlovka (38%) a až třetí náš očekávaný vítěz Zelená ze Svachovky (20%).