Blog

Zpoveď paliče: Richard Jašš (Likérka a destilerie Ullersdorf) 10x o alkoholu

V již osmém dílu naší série zpovědí paličů vyzpovídáme Richarda Jašše, majitele a paliče Likérka a destilerie Ullersdorf.  Zpověď začíná. 10 otázek (stejných pro všechny paliče). 10 osobitých odpovědí.  1. Jak dlouho pálíte alkohol? Pálím od roku 2004. 2. Změnil se za tu dobu trh a produkty na něm? Český trh se mění stále, ale podle mého fakticky neexistují žádné absolutní novi...

Spolu to zvládneme!

Koronavirus se nejen exponenciálně šíří naší populací, on se přeneseně vrhl i na českou ekonomiku. Nejvíce na to (ostatně jako vždy) doplatí malý podnikatelé a živnostníci. Velké korporace mají polštáře a metodiky na zvládání krize. Malé podniky, třeba konkrétně naši paliči takový luxus mít nemohou. Pod tíhou byrokracie a daňové zátěže běžně tak tak přežívají. České lihovary jsou typicky rodinné f...

Zpoveď paliče: Jiří Mareček (Palírna Skanzen Modrá) 10x o alkoholu

V sedmém dílu naší série zpovědí paličů vyzpovídáme Jiřího Marečka, paliče ve Skanzenu Modrá. Palírna Skanzen Modrá je součástí Centra historie a tradic. A samozřejmě slivovice je nejtradičnější nápoj Slovácka. Zpověď začíná. 10 otázek (stejných pro všechny paliče). 10 osobitých odpovědí.  1. Jak dlouho pálíte alkohol? Zatím je to velmi krátce, bude to 4 tým rokem, ale vztah k pálení ...

Zpoveď paliče: Jan Kadlec (Agnes Zelená Bohdaneč) 10x o alkoholu

Šestý díl naší série zpovědí paličů nás vede do Bohdanče, kde na břehu Pilského rybníka v palírně čaruje Honza Kadlec. Z produkce Agnes Zelená Bohdaneč můžeme vypíchnout odrůdovou hruškovici Muškatelku, rynglovici nebo pro dámy přírodní medoviny. Zpověď začíná. 10 otázek (stejných pro všechny paliče). 10 osobitých odpovědí. 1. Jak dlouho pálíš alkohol? Nutíš mě vzpomínat, od června 2006, t...

Zpověď paliče: Jiří Kápl (Anton Kaapl) 10x o alkoholu

V pátém dílu naší série zpovědí paličů vyzpovídáme Jiřího Kápl, majitele a destilatéra v lihovaru Anton Kaapl z jihočeských Jílovic. Osm let v pálenici dozrálo do založení ovocného lihovaru. Produkce je výtečná celá, my bychom vypíchli především hruškovice (v nabídce jsou hned dvě). Zpověď začíná. 10 otázek (stejných pro všechny paliče). 10 osobitých odpovědí.  1. Jak dlouho pálíte alk...

Zpověď paliče: Jiří Syrovátka (Zámecké sady Chrámce) 10x o alkoholu

V dnešním (už čtvrtém) dílu naší série zpovědí paličů se vydáváme do Ústeckého regionu. Tady se v CHKO České Středohoří rozkládá 95 ha sadů. Sady jsou to doslova zámecké :-). Zámecké sady Chrámce hospodaří v BIO režimu, o čemž nám nedávno napsal článek člověk z nejpovolanějších, pan Jiří Syrovátka. Zámecké sady však ovoce nejen pěstují, tady se rovnou v nejlepší zralosti zpracovává ...

Zpověď paliče: Petr Stromský (Pálenice Zubří) 10x o alkoholu

Třetí díl naší série zpovědí paličů míří do srdce Slovácka, do obce Zubří. V pálenici Zubří destiláty vyrábí Petr Stromský. Jeden z vůbec nejzkušenějších destilatérů v ČR. Pálení alkoholu se věnuje několik dekád během, kterých vypálil asi všechno. Vždyť v jeho produkci najdete klasickou slivovici, hruškovici, ale i kdoulovici nebo bezinku. Od loňska se navíc baví svým ginem, který je velmi je...

Zpověď paliče: Kamil Kutina (Palírna Radlík) 10x o alkoholu

Druhý díl naší série zpovědí paličů pokračuje do Jílového u Prahy za Kamilem Kutinou z Palírny Radlík. V Radlíku se dlouhé roky zaměřovali hlavně na pěstitelské pálení. U pěstitelů si udělali takové jméno, že k nim dojíždí pálit půlka republiky a spousty lidí musí odmítat. V režimu lihovaru pálili malé dávky, které byli vlastně podpultovkou pro fajnšmekry. Loni otevřeli nový, vymazl...

Zpověď paliče: Martin Žufánek (Lihovar Žufánek) 10x o alkoholu

Naše nová série zpovědí paličů začíná u Martina Žufánka. Toho není třeba nějak obsáhle představovat. Uvedeme tedy ve zkratce. Martin je nejviditelnější tváří rodinného lihovaru Žufánek. Specializují se na čistě přírodní produkci (hlavně o ovocné destiláty, vyhlášený gin, světové absinthy a oblíbené likéry). Pravidla jsou jasná: 10 otázek (stejných pro všechny paliče). 10 osobitých odpovědí. ...

Rozhovor: Konvenční vs. BIO sadaření a produkty

Označení BIO je dnes možné najít na potravinách, kosmetice i oblečení. Co to vlastně znamená ví popravdě málokdo. Na to, co vlastně to "BIO" znamená, jaký je rozdíl oproti běžné produkci ve výsledném produktu, ve výrobě a hlavně v pěstování nám odpovídal Jiří Syrovátka. Pan Syrovátka hospodaří v BIO režimu na přibližně 100 ha sadů v chráněné krajinné oblasti České středohoří. Pěstuje předevší...