Meruňkovice
Jemný ovocný destilát, který má v ČR a především Moravě dlouhou tradici. Šťavnaté vypálené meruňky mají velmi charakteristickou chuť. Meruňkovice má sladkou vůni meruněk s lehkým podtónem pecek, jemnou ovocnou chuť, díky které si jej oblíbí i dámy. Tato intenzivní vůně a plná chuť předurčuje meruňkovici jako výborný digestiv po dobrém jídle.
České meruňkové pálenky jsou nejčastěji z velkopavlovické odrůdy, která je uznávaná (v ČR tak ve světě), jako naprostá špička. Její dostupnost však v posledních letech není dobrá.
O problémech s trhem meruněk jsme psali článek. ➞ Přečíst ho můžete tady.
Nejprodávanější
Jihomoravské meruňky odrůdy Velkoopavlovická, pozorné vedení kvasu a pomalá destilace. Zaklad voňavého ušlechtilého destilátu.
Meruňkovice odrůdy Velkopavlovická poležela v sudu, ve kterém předtím zrála brandy. Co to udělalo s její chutí? Moc pěkné věci.
To, že meruňkovice v sudu po vínovici (brandy) nádherně hraje už víme. Tohle je další důkaz této pravdy.
Meruňkovice stařena v dubovém sudu, kde předtím zrála oblíbená mandlovka. Získala tak mandlové a meruňkové tóny.