O nás

o-nas1

Lihovárek je naše odpověď na přehršel rumů, vodek a chemií nabušených likérů, které válcují trh alkoholu. Ryze české, řemeslné produkty se prosazují jen velmi obtížně. Rozhodli jsme se, že vytvoříme místo, kde svou pálenku, whisky, gin či likér najde každý.

 

Stodolní hrůza / múza 

Prvně nás myšlenka na Lihovárek napadla při tahu Stodolní ulicí. Říká se "žádná dobrá historka nezačíná slovy pili jsme čaj," my si myslíme, že tak nezačíná ani žádný dobrý byznys plán (snad s vyjímkou prodeje čaje).

Tehdy při tahu Stodolní jsme se u panáku zhrozili nad tím, že v Ostravě (!!!) mají v každém baru bezpočet rumů,několik druhů whisky, ale pálenku mají jednu maximálně dvě. Kde to jsme? V Ostravě. WTF! Jak je možné, že tady nemají tři slivovice, hruškovici a meruňkovici?

Naivně jsme si mysleli, že malých lihovarů je mrak. Nebylo tomu tak. Těch opravdu dobrých byli menší desítky. Intenzivně jsme se nad tím zamýšleli a ráno se při snídani, u které jsme symbolicky potkali Martina Žufánka, rozhodli že když se prosadil on, pak my k tomu zkusíme pomoci dalším.

 

Evangelizace ovocných destilátů

Náš plán je poměrně jednoduchý.

  1. Začneme e-shopem, kde budeme prodávat to nejlepší, co kde ochutnáme. Naučíme se procesy. Získáme první příznivce a kontakty.
  2. Otevřeme obchod - galerii, kde budeme ukazovat umění českých destilatérů a rozlévat ovocné destiláty. Také je třeba zmínit, v čem tkví největší nedostatek ovocných pálenek.
  3. Staneme se distributorem a naučíme hospodské poznat kvalitní pálenku, naučíme číšníky ji servírovat a prodat a naučíme hosty si ji žádat.
  4. Začneme pomáhat pálenkou krajině. Ne, nepřeháníme! Ovocný destilát má mimo skvělou chuť jednu obrovskou výhodu oproti všem jiným druhům destilátů. K jeho produkci je potřeba strom! Nebo při nejmenším keř. Všechny jiné destiláty vznikají z jednoletých plodin. Ty ve své podstatě z půdy rychle vyčerpají vše potřebné, vyrostou a jsou zpracovány. Kdežto strom roste a plodí desítky let. Některé druhy (např. jeřáb oskeruše) i stovky let. Strom z půdy čerpá, ale i ji vrací. Udržuje v ní vodu. Dává domov ptákům. Srovnání například rumu a slivovice, neboli třtiny a švestky, je tak šíleně jednostranně ve prospěch švestky, že se z toho třtina červená někde v koutě Brazílie, která je největším producentem...

Přejděte s námi na ovocnou víru

Zapomeňte na kazatele Morgana, Johnyho, Jacka a Irské či Japonské pastory, zapomeňte na karibské piráty i diplomaty. Nepijte mešní cukrovou třtinu nebo obilí. Sami si odpovězte na otázku, která definuje víru v dobré pití. Co byste snědli raději:

  • Klacek cukrové třtiny, klas pšenice, kukuřici?
  • Nebo raději švestku, malinu, meruňku, hrušku nebo jablko? 

A co byste raději vypili? Konec kázání.

Začněte vybírat.

Kuba & Zdeněk

o-nas