O Lihovárku

O násLihovárek je odpovědí na trh plný rumu, vodky či chemií nabušených likérů. Chutnáme, recenzujeme a představujeme ryze české, řemeslné produkty. Takové, které je radost pít. Takové, které vznikají s touhou po dokonalé konzervaci chutí přírody. Takové, které se velmi obtížně prosazují.

Jsme místem, kde svou pálenku, whisky, gin či likér najde každý, komu jde o kvalitní chuťový zážitek/požitek.

 

Stodolní hrůza / múza 

Myšlenka Lihovárku poprvé vyvstala při tahu Stodolní. Říká se "žádná dobrá historka nezačíná slovy pili jsme čaj." Upřímně si myslím, že takovou větou nezačíná ani žádný úspěšný byznys plán. Snad s výjimkou prodeje čaje.

Tehdy na Stodolní jsme se zhrozili nad tím, že v Ostravě (!!!) mají v každém baru záplavu rumu a spoustu whisky. Ovšem pálenku...tu mají jednu, maximálně dvě. Kde to jsme? V Ostravě. WTF! Jak je možné, že tady nemají tři slivovice, hruškovici a meruňkovici?

Naivně jsme mysleli, že malých lihovarů je spousta a že dostat je na výsluní bude snadné. Nebylo a není tomu tak.

Těch opravdu dobrých lihovarů byli menší desítky (naštěstí stále rostou nové). Tehdy, když jsme se nad nápadem ráno při snídani zamýšleli, potkali jsme tam Martina Žufánka. Asi znamení. Tehdy jsme se neznali a ani jsme si nedovolili jej oslovit. Dnes patří Martin a dalších asi 50 lihovarníků z ČR mezi naše dobré přátele.

Evangelizace ovocných destilátů

Náš plán je poměrně jednoduchý.

  1. ✔️ Začneme e-shopem, kde budeme prodávat to nejlepší, co kde ochutnáme.
  2. ✔️ Otevřeme obchod - galerii lihovarnictví, kde budeme ukazovat umění českých destilatérů a rozlévat ovocné destiláty. 
  3. (V procesu) Staneme se distributorem a naučíme hospodské poznat kvalitní pálenku, naučíme číšníky ji servírovat a prodat a naučíme hosty si ji žádat.
  4. Začneme pomáhat pálenkou krajině. Ne, nepřeháníme! Ovocný destilát má mimo skvělou chuť jednu obrovskou výhodu oproti všem jiným druhům destilátů.

    K jeho produkci je potřeba strom! Nebo alespoň keř. Všechny jiné prémiové destiláty vznikají z jednoletých plodin (obilniny či cukrová třtina). Jako takové ve své podstatě z půdy rychle vyčerpají vše potřebné, vyrostou a jsou zpracovány. Kdežto strom roste a plodí desítky let. Některé druhy (např. jeřáb oskeruše) i stovky let. Strom z půdy čerpá, ale i ji vrací. Udržuje v ní vodu. Dává domov ptákům.

    Srovnání například rumu a slivovice, neboli třtiny a švestky, je tak šíleně jednostranně ve prospěch švestky, že se z toho třtina červená někde v koutě Brazílie, která je jejím největším producentem...

Přejděte s námi na ovocnou víru

Zapomeňte na kazatele Morgana, Johnyho, Jacka a Irské či Japonské pastory, zapomeňte na karibské piráty i diplomaty. Nepijte mešní cukrovou třtinu nebo obilí. Sami si odpovězte na otázku, která definuje víru v dobré pití. Co byste snědli raději:

  • Klacek cukrové třtiny, klas pšenice, kukuřici?
  • Nebo raději švestku, malinu, meruňku, hrušku nebo jablko? 

A co byste raději vypili? Konec kázání.

Začněte vybírat.

Kuba