Meruňkový last dance

Slovy klasika, “příroda je mocná čarodějka”. Někdy nadělí parádní úrodu, co do objemu i kvality, jindy přijdou mrazíky a úrody se nemusíme dočkat vůbec. Dnes se podíváme z vyšší perspektivy na konkrétní ovocný druh a pálenku, která se z něj produkuje: meruňky a meruňkovici.

Meruňkovice patří mezi tzv. svatou trojici pálenek - slivovice, hruškovice a meruňkovice. To jsou pálenky, které by v žádném lepším podniku neměly chybět. Bohužel, v případě meruňkovice nás nečekají pěkné zítřky a dost možná bude chybět.

Aby mohl vzniknout dobrý ovocný destilát, je naprosto nutná kvalitní surovina. Bez dobrého ovoce nevytvoříte dobrou pálenku, ani kdyby byl palič sebevětší mistr. Letos však mrazy amplifikovaly problém, který si všiml snad každý - neuvěřitelné tempo, jakým z ČR mizí sady. Tento problém se týká všech druhů ovoce, ale meruňky patří k těm choulostivějším. Jsou náročnější na pěstování a náchylnější k poškození.

Níže vidíte graf sklizně meruněk v sadech na území ČR. Výkyvy jsou přirozené (inu, příroda), ale trend je jasný: pokles. K poklesu dochází kvůli zmenšování ploch, na kterých se meruňky pěstují.

Když k tomu přidáte pár horších a jeden vyloženě krutý rok pro sklizeň, dostanete mix, na jehož konci moc meruňkovic nezůstane. Ty, které zůstanou, budou díky převisu poptávky a zároveň zvyšující se ceně suroviny podstatně dražší než dnes.

Během pandemie covidu vystřelila cena másla nebo cukru. Totéž se stane s meruňkovými destiláty. Na rozdíl od cukru a másla však půjde o trvalou změnu, dokud se nezastaví trend kácení sadů, což je bohužel v nedohlednu.

Už teď víme o jednom lihovaru, který vloni meruňky nepálil a letos na tom bude stejně. Doprodáme jejich posledních cca 30 lahví a na dva roky bude konec. Vsadil bych si, že nebudou jediní, kdo takto dopadne.

Aktuální dostupnost meruňkovic je vlastně takový meruňkový last dance.

Užívejte, ochutnávejte, porovnávejte a doufejte, že váš favorit sežene kvalitní ovoce.

Meruňkovice