Whisky základy: Jaké jsou druhy whisky

Na začátek je třeba si položit otázku, co je to whisky? Otázka jednoduchá. Odpověď složitější.

Slovo whisky pochází z gaelského slova uisge/uisce beatha neboli usquebaugh, což znamená voda života. To zase vzniklo z latinského aqua vitae, což znamená totéž, ale používalo se spíše pro lihoviny obecně. Postupem času se z uisge beatha stalo uisge. Když si to foneticky přečtete, mělo by vám být jasné, jak se z toho stala whisky či dokonce whiskey :-).

A jsme u prvního dělení whisky nebo whiskey?

Jednoduché přidání písmene „e“ mělo mít za následek částečné určení země původu. Skotská whisky se vždy označuje bez „e“ (whisky), zatímco v Irsku a Americe se „e“ obvykle používá (whiskey). Není to však zákon. Jestli bude použito zmíněné písmeno “e” záleží jen na výrobci. Skutečné rozdíly spočívají v zákonech, kterými se whisky řídí v konkrétních zemích a které často odrážejí odlišné výrobní tradice.

Základní dělení whisky

  • Single malt (jednosladová whisky) vyrábí ze výhradně ze sladového ječmene a destiluje se v kotlíkových destilačních přístrojích v jedné palírně. Musí zrát nejméně 3 roky v dubových sudech. Je považováná za to nejlepší, co svět whisky nabízí.

  • Blended malt (míchaná sladová whisky) postup výroby je stejný jako u single malt. Jen koncový produkt je výsledkem míchání whisky z různých palíren. K nejznámějším značkám whisky tohoto druhu patří Compass Box nebo Big Peat. V této kategorii lze najít whisky se skvělým poměrem cena/výkon.

  • Blended (míchaná) je kombinací sladové a obilné whisky. U převážné části blended whisky tvoří většinu obsahu láhve obilná whisky a je kombinací whisky z různých palíren. K nejznámějším patří Ballantine’s, Chivas Regal a Johnnie Walker. V ČR je reprezentantem Blended whisky GOLDCOCK Blended. Tyto whisky se velmi často lahvují bez udání věku.

  • Grain (obilná) je kombinací jiných druhu obilí. Nejčastěji se jedná o kukuřici, pšenici, žito.

  • Rye (žitná) obilí na žitnou whisky musí obashovat nejméně 51% žita. Žito býva tradičně doplněno o ječmen nebo kukuřici v různých poměrech.

Česká republika je velikostí produkce na okraji whisky světa. Dlouhou dobu byla jedinou relevantní značkou české whisky GOLDCOCK. K této značce se v minulých letech přidalo několik značek nových OLD WELL (Destilérka Svach), King Barley a Lafayette (Tōsh Distillery), Martin’s Barrel (Zámecký lihovar Blatná) a PRÁDLO (Stock). S růstem značek, roste i relevance ČR jako whisky producenta. Byť jsme stále mikroskopický trh, který si najdou spíše whisky nerdi.

Unikátním počinem na českém trhu je společný projekt značek GOLDCOCK a OLD WELL, kdy každá z palíren dodá sud. Sudy se následně blendují, aby daly vzniknout whisky s názvem Gold Well. Obě jsou whisky čistě sladové, což ve skotském pojetí přestavuje spojení dvou singl malt a pocházejí z různých lihovarů, ve Skotsku by byly označeny jako blend malt.

SINGLE MALT BLENDED MALT BLENDED RYE

GOLDCOCK PEATED
GOLDCOCK 10 YO
GOLDCOCK 20 YO
Svach's Old Well whisky Virgin Oak
Svach's Old Well whisky Bourbon a Sherry
Svach's Old Well whisky Kagor Cask Finish
TŌSH Lafayette whisky.

OldCOCK Batch 2.
OldCOCK Batch III
Gold Well Barch 3

GOLDCOCK BLENDED 

GOLDCOCK Rye whisky
Svach's Old Well Rye Whisky 51,9% 0,5l