Zpověď paliče: Kamil Kutina (Palírna Radlík) 10x o alkoholu

Druhý díl naší série zpovědí paličů pokračuje do Jílového u Prahy za Kamilem Kutinou z Palírny Radlík. V Radlíku se dlouhé roky zaměřovali hlavně na pěstitelské pálení. U pěstitelů si udělali takové jméno, že k nim dojíždí pálit půlka republiky a spousty lidí musí odmítat. V režimu lihovaru pálili malé dávky, které byli vlastně podpultovkou pro fajnšmekry. Loni otevřeli nový, vymazlený provoz. Ten je dedikovaný čistě pro produkci vlastního lihovaru. O jejich vínovici a kvasné malinovici se vypráví legendy.

Zpověď začíná. 10 otázek (stejných pro všechny paliče). 10 osobitých odpovědí.

1. Jak dlouho pálíš alkohol?

Teď začíná 19. rok mé paličské kariéry.

2. Změnil se za tu dobu trh a produkty na něm?

Trh se určitě změnil. Když jsem začínal, ovocné pálenky rozhodně neměly tak dobrou pověst, jakou si zasluhují. Naštěstí se časem objevilo dost nadšených a poctivých výrobců, kteří jejich prestiž zvedli. Zvyšuje se jak úroveň, tak rozmanitost destilátů a zákazníci začínají postupně upřednostňovat kvalitu před cenou.

3. Změnila se nějak tvoje produkce za tu dobu?

Co se týká produkce, tak se nezměnilo ani tak množství, jako spíš sortiment. Dnes se nebojíme vyrábět dříve téměř neznámé speciality. Jde např. o bezinkovice, nebo kdoulovice. Snažíme se pečlivě vybírat ovoce na kvašení a vyrábíme malé limitované šarže, kdy často pálíme zvlášť i jednotlivé odrůdy – např. u jablek a hroznového vína.

4. Jaký z tvých produktů tě nejvíce baví? (Vyrábět / konzumovat)

Samozřejmě rád ochutnávám všechny naše destiláty, tak je těžké něco vypíchnout… Mě osobně třeba hodně baví vínovice. S tou se opravdu mazlím. Líbí se mi ta obrovská škála chutí a vůni, kterou si můžeme ladit různým poměrem odrůd. O tom, že to s péčí o vínovici myslíme opravdu vážně, svědčí i fakt, že ji kvasíme v profesionálních vinifikátorech. Z dalších našich produktů bych vyzdvihl třeba ještě slivovici z karlátek (stará odrůda, která skoro vymizela) a aromatickou jablkovici z odrůdy Melrose.

5. Máš tip na pálenku od konkurence, která ti hodně chutnala?

Rád si dám občas dobrou whisky nebo koňak, ale to spíš od zahraničních výrobců. Pokud se ptáš na domácí produkci, hodně mě zaujala rynglovice, kterou dělá Honza Kadlec v palírně Agnes. Když mám chuť na gin, dám si OMG od Martina Žufánka. V restauracích bývá bohužel často slabší výběr, ale Williamska od Jelínka mě nikdy neurazí.

6. K jakému druhu pálenky se opakovaně vracíš?

Rád se vracím k vínovici, jablkovici (oboje mám rád jak čiré, tak i vyzrálé v dubových sudech) a k dobré hruškovici.

7. Slivovice - kvas s peckou nebo bez?

To je věčná otázka a rozděluje paliče na dva tábory. Nedá se ale říct, kdo má pravdu, protože každému prostě chutná něco jiného. Na Moravě jednoznačně preferují pecky a v Čechách jsou často úspěšnější odpeckované slivovice. Mě nejvíc chutná, když švestky odpeckujeme (kvůli jemnosti), ale část pecek (cca 10-20%) vrátíme do kvasu kvůli vůni.

8. Pálenka čirá nebo ze sudu?

Ze sudových pálenek mám rád jablkovice, vínovice a některé odrůdy hruškovice. Ostatní pálenky preferuji čiré.

9. Co bys chtěl vypálit a ještě jsi neměl tu možnost?

Můj paličský sen jsou lesní jahody!

10. Na co se od tebe máme letos nejvíc těšit?

Ze specialit určitě na naši kvasnou malinovici, bezinkovici a kdoulovici (odrůdy Cydonia Oblonga). Ty budou k mání opět v miniaturních sběratelských sériích. Dále se můžete těšit na různé šarže naší vyhlášené vínovice, přičemž část bude vyzrálá v dubových sudech. A nesmím zapomenou na naše likérové plány, ale ty jsou ještě hodně tajné. Víc neřeknu. Kvasu Zdar!