Zpověď paliče: Petr Stromský (Pálenice Zubří) 10x o alkoholu

Třetí díl naší série zpovědí paličů míří do srdce Slovácka, do obce Zubří. V pálenici Zubří destiláty vyrábí Petr Stromský. Jeden z vůbec nejzkušenějších destilatérů v ČR. Pálení alkoholu se věnuje několik dekád během, kterých vypálil asi všechno. Vždyť v jeho produkci najdete klasickou slivovici, hruškovici, ale i kdoulovici nebo bezinku. Od loňska se navíc baví svým ginem, který je velmi jemný.

Zpověď začíná. 10 otázek (stejných pro všechny paliče). 10 osobitých odpovědí.

1. Jak dlouho pálíte alkohol?

Pálením alkoholu se zabývám od roku 1979, od roku 1993 v tomto oboru podnikám. Je to tedy už více než 40 let.

2. Změnil se za tu dobu trh a produkty na něm?

Trh se dle mého názoru mění neustále. Např. přelom 80. a 90. let byla doba fernetová, po roce 1990 byla doba whisková a v poslední době bych řekl, že si každý hledá a samozřejmě najde to co mu chutná, což je asi nejlepší varianta.

3. Změnila se nějak vaše produkce za tu dobu?

V podstatě se dá říci, že produkty se nijak zvlášť nemění. I když dnes máme zákaznictvo s čím dál vytříbenějším vkusem. Do jisté míry jsou však zákazníci stále hodně konzervativní, rádi ochutnají různé speciality, ale vracejí se ke svým osvědčeným druhům. Myslím, že nic dokonalejšího než slivovice už nikdy nikdo nevymyslí.

4. Jaký z vašich produktů vás nejvíce baví? (Vyrábět / konzumovat)

Vzhledem k tomu, že výrobní postup je u všech pálenek zhruba stejný, baví mě všechny. S konzumací je to různé. V současnosti vítězí Gin.

5. Máte tip na pálenku od konkurence, která vám hodně chutnala?

Abych se přiznal nevzpomínám si, ale jsem přesvědčen, že všichni výrobci se snaží o to nejlepší a čekají, že právě jejich výrobek se stane hitem.

6. K jakému druhu pálenky se opakovaně vracíte?

Hruškovice.

7. Slivovice - kvas s peckou nebo bez?

V našem regionu jednoznačně slivovice s peckou, nebo alespoň půl s peckama a půl bez pecek. Tady je ta problematika trochu složitější a zasloužila by si více prostoru.

8. Pálenka čirá nebo ze sudu?

Pro mne má sud své kouzlo, ale musí to být SUD. To je opět trochu složitější problematika. V každém případě v Čechách a na Moravě sudové pálenky nemají až tak masovou přízeň.

9. Co byste chtěl vypálit a ještě jsi neměl tu možnost?

Už jsem pálil i rýžovou metlu.

10. Na co se od Vás máme letos nejvíc těšit?

Nějaká překvapení určitě chystáme, ale když to zveřejním nebude to ono. Jinak se těšte na vynikající kvalitu a sladěné chutě u všech našich výrobků.