Skanzen Modrá: místo, kam se budete vracet

Tento článek je vlastně můj první "cestopis". Řešili jsme s rodinou, kam na dovolenou. "Když se nemůžete rozhodnout, pojedeme do palírny," rozhodl jsem, aniž bych tušil, jak skvělá to byla volba.

Z týdenního pobytu ve Skanzenu Modrá byli nadšení všichni. Manželka, jelikož od nás měla klid a ve zdejší restauraci opravdu luxusně vaří! Děti, protože se díky expozici Živá voda a nespočtu zámků a výletů po okolí nestihly nudit. A také já, především díky palírně a vinné a nevinné stezce (k těm později). 

Ubytování a jídlo

Nejsem recenzent hotelů, nebudu se tedy příliš vypisovat. Pokoje jsou přizpůsobené pro různé druhy hostů a vybere si každý. Čisté, pěkné, dobře se spí. Prostě cajk. 

O čem už ale ztratím slovo, je jídlo (a bar). Jelikož jsme v hotelu byli týden, ochutnal jsem všechno. A dal bych si to znova a znova. Mým favoritem pak byla zvěřina. V restauraci čepují vlastní pivo, které si nechávají vařit v lokálním minipivovaru. Je to lehčí ležák a je úplně v pohodě. To, co vyčnívá, jsou destiláty. A byť je mám napité, pít je v místě vzniku je zase jinačí zážitek. Dejte si je! Až tak učiníte, můžete si je koupit v krámku domů. Doplňovat pak můžete přes nás ;-).

Jedu do skanzenu!

Palírna, vinná a nevinná (kořalková) stezka

Součástí hotelového komplexu je palírna. Jak také jinak, když to celé má podtitul "centrum slováckých tradic". Já vlastně nevím... je na Slovácku jiná tradice než pálit a pít? Do palírny můžete nakouknout skrze obrovská okna, dělají se tu i prohlídky. V sezóně se tak můžete stát svědky kouzelného momentu, kdy se z ovocného kvasu vypálí něco mnohem lepšího.

Po zhlédnutí palírny nejde dle mého jinak, než naplánovat vinnou a nevinnou stezka. Vinná stezka = volná degustace až 104 druhů vín, z toho 64 ze slovácké podoblasti. Nevinná stezka = rozsahem vzorků podobný zážitek, jen s vyšší koncentrací. Dostanete kartičku a děj se vůle boží. To všechno ve jménu vzdělávání chuti. Tady se pije sofistikovaně. Tohle chcete zažít. 

hurá na stezky

Archeoskanzen, živá voda, pratuři a terária

Archeoskanzen vás seznámí se životem lidí z dob Velké Moravy. Budovy vznikly na místech původních archeologických nálezů. Po návštěvě středověké vesnice můžete mrknou do terária. K vidění jsou zástupci největších a nejjedovatějších hadů, rozmanité druhy pralesních pouštních ještěrů a ještěrek. Uvidíte anakondu a krajty velkých rozměrů, nádherné pestré hroznýše, dospělého kajmana, plivající kobru červenou, chameleony, zástupce varanů, kajmanku dravou, pavouky, štíry a žáby. 

Následně vás bude čekat výběh praturů a botanická a sladkovodní expozice Živá voda. V expozici se seznámíte s životem ve vodě i kolem ní, s vodními živočichy i rostlinami řeky Moravy, přilehlých potoků i tůní. Ve venkovním areálu procházíte bohatou výsadbou zeleně. Najdete zde typické moravské biotopy s jejich charakteristickými bylinami a dřevinami (například chřibské prameniště, venkovskou bylinkovou zahrádku či lužní les). Pratuři, původem ze středočeských Milovic, osídlili pastvinu, která je součástí unikátní expozice Živá voda. Na Moravu se tak tito původní kopytníci vrátili po mnoha staletích.

Co je ještě v okolí?

Uherské Hradiště. To je samo o sobě plné výletů (pro nás bylo nejzajímavější Kovozoo). Hrady a zámky. Jejich množství je jedním z důvodů, proč do Skanzenu přijedeme znovu. Stihnout během týdne to prostě nejde. Okolí je plné nádherných výhledů a rozhleden, které si musí zamilovat především cyklisté, protože trasy mezi nimi si o cyklo výlet vyloženě říkají. Při takových toulkách můžete narazit na velké množství (já napočítal minimálně 50 kusů) jeřábu oskeruše, ze kterých se pálí vzácná a tajemná oskerušovice. A zapomenout by se nemělo ani na ZOO Zlín, která je po Vídni a pražské Zoo třetí nejhezčí, jakou jsem v životě navštívil.

Suma sumárum: Skanzen je místo, kam nepojedete jen jednou. Garantuju, že se budete rádi vracet.

Jedeme do skanzenu