Hity roku 2020: Jaké destiláty, likéry, giny a whisky byly nejoblíbenější?

Podívali jsme se na nejoblíbenější produkty loňského roku. Rozdělili jsme je po kategoriích a dáváme vám možnost mrknout se, jaké dobroty nejvíce chutnaly našim zákazníkům. Pojďme na to.

Slivovice

Jinde než u slivovice ani začít nemůžeme. Jde o jednoznačně nejpopulárnější ovocný destilát v ČR.

  1. Dlouhé roky je za špičku na trhu považována Slivovice Žufánek. I letos u nás obhájila pozici nejoblíbenější slivovice. Není to jen tak... je opravdu skvělá. Klasická 50%, velmi dobře pitelná, nádherně voňavá. A taková je prostě vždy, rok po roce. Tady nesáhnete vedle. 
  2. Na druhé místo se vydrápala Slivovice (Karlátka) z Palírny Radlík. Švestky karlátka, původní odrůda, destilát kombinující kvas čistě ovocné masy a kvas s peckou v poměru zhruba 9:1. Výsledek. Perfektní aromatický a velmi jemný destilát. Tohle je pálenka, která otevře cestu ke slivovicím i lidem, kteří je zatím odmítali. 
  3. Bronz má Slivovice Anton Kaapl z Jílovic v jižních čechách. Destilát bez pecek s nádherně čistou ovocnou chutí. Koncentrovaná povidla.

slivovice fin

Hruškovice

Druhé v pořadí oblíbenosti jsou jednoznačně hruškovice. Kategorii dominují dva výrobci. Žufánek (1. a 2. místo) a Anton Kaapl (3. a 4. místo).

  1. Klasická čirá Williamska. Lehká, svěží, skvěle pitelná. To jsou vlastnosti, které vystihují Žufánkovu Hruškovici.
  2. Hruškovice z dubového sudu. Jemnější, pouze 40% destilát se těší velké oblibě dlouhodobě. Hlavní příčinou bude jemnost a vanilkové tóny, které pálenka získala zráním v sudech.
  3. Anton Kaapl Hruškovice vtrhla na trh ovocných destilátů zhurta. Za méně než rok se dostala do mnoha a mnoha skvělých restaurací a barů. Ty teď bohužel zavřel covid, i proto se přesunula do nákupních košíků u nás v eshopu :-). Není divu. Nejde o williamsku, čili ochutnáte odrůdově odlišnou pálenku, která je jiná, přesto čistě hrušková a rozhodně stojí za vyzkoušení.

hruskovice

Jablkovice

Destiláty z jablek mají neprávem špatnou pověst. Důvodem je domácí pálení z ovoce nevalné kvality, případně pěstitelské pálení z kvasů, které si zasloužili skončit spíše v kompostu. Pokud se však do destilátu použijí vyzrálá jablka vhodných odrůd, vznikne pálenka výjimečných kvalit. Takové najdete v naší nabídce. Nejoblíbenějším jablkovicím loni vládly v dubových sudech stařené pálenky:

  1. Radlík Jablkovice z dubového sudu ovládla celou kategorii a to navzdory tomu, že byla dostupná jen půl roku. Prostě zjevení. Chuť krásně snoubí ovocnost jablek s jemností získanou zráním v sudu.
  2. V závěsu následovala také sudová Jablkovice Žufánek. Jablka se moštují, mošt kvasí, destiluje se a pak zraje v sudech. Přesně, jako francouzský calvados. Říkat si tak, ale nemůže...nevznikl ve Francii.
  3. Na bronzový stupínek vystoupal první čirý jablečný destilát. Ten z lihovaru Anton Kaapl.

jablkovice

Meruňkovice

Meruňkovice jsou obvykle takové tekuté parfémy. Jsou velmi velmi aromatické a rozhodně se nehodí pro pití ve vetších kvantech. Meruňkovice je obvykle nápoj pro slavnostní přípitek. Které se meruňkovice loni nejčastěji podpořili oslavy?

  1. Nejvíc oslav viděla v roce 2020 Meruňkovice lihovaru Žufánek. Je omamná. Až tak, že nám občas někdo volá, zda jde o přírodní destilát. Věřte nám...JDE. Je prostě tak moc povedená, tak moc voňavá, že se tomu těžko věří.
  2. Kuželovská meruňkovice byla loni kometa své kategorie. To, že se pálenka takřka neznámého lihovaru takto rozjede něco značí. Značí, že je povedená.
  3. Meruňkovice ze Zubří se prodrala na třetí místo. Slovácko je známé hlavně pro svou slivovici, když ale pálíte přes 40 let jako pan Stromský, těžko se budete držet jednoho druhu ovoce. Za tu dobu zvládnete vypálit vlastně cokoliv. Meruňky nevyjímaje :-).

merunkovice

Gin

Nebýt covidu pamatovali bychom si rok 2020, jako českou ginovou vlnu. Vždyť během loňska se u nás objevilo hned 25 nových českých ginů! Jde o neuvěřitelné číslo. Zároveň loni vznikli hned dva nové lihovary zaměřené primárně na gin. Ti se mezi neoblíbenější ještě neprosadili, ale letos se na tyto pozice 100% budou sápat.

  1. První místo není, o čem. OMG. Kdybychom měli vsadit na produkt, který za rok obhájí pozice. Bude to gin od "tatíčka" českého rukodělného ginu Martina Žufánka.
  2. Gin z Lahve. Před dvěma lety z lahve vykoukl a od té doby nám dělá radost. Velmi jemný. Ze všech českých ginů je tento asi nejlépe pitelný samotný mimo drink. V drinku si s ním právě díky jeho jemnosti lze hodně vyhrát.
  3. Meadicine Gin. Velmi speciální bylinný destilát. Tohle je gin, jako žádný jiný. Nejde totiž o byliny macerované a následně destilované v lihu. V tomto případě se jako nosný alkohol použil medovec (destilát z medoviny). Už jen doba, kterou musel tento gin urazit po cestě do lahve je oproti všem ostatním o poznání delší. Klasický gin se v rámci hodin až dnů maceruje, poté destiluje a pak už vlastně může hned do flašek. Meadicine byl nejprve medem, rok zrála medovina, z ní se vypálil a rok zrál medovec a pak už to bylo stejné :-). Je skvělý...tedy byl. Věříme, že i letos jej Honza Kadlec dokáže v nějaké šarži vypustit do světa.

gin

Whisky

sasa

  1. Předurčen k famfárám. Gold Cock PEATED. První nakouřený Gold Cock. Čtyřletá whisky. Whisky se skvělým poměrem cena/výkon. Vstupenka do světa kouřových whisky. To všechno pro PEATED platí. No prostě ho musíte zkusit taky.
  2. Trebitsh single malt whiskyV české whisky komunitě lehce kontroverzní whisky. Jde o objemem alkoholu nejslabší whisky v ČR. Má 40%, díky čemuž je velmi dobře pitelná. Sednete s kamarádem a lahev je fuč ani nevíte jak. Možná proto se tak pěkně prodává :-).
  3. Gold Cock 10yo. Desetiletá, krásně ovocná whisky, která dlouhodobě oslovuje znalce nejen v ČR.

whisky

Bylinné likéry

Česká republika byla a je velmocí bylinných likérů. Však česká Becherovka je globální bylinnou superstar. U nás becherovku nenajdete, máme ale její různé předchůdce či malosériově vyráběné konkurenty. Pojďme se mrknou, jak co bylo loni populární:

  1. Svachova Zelená. Ano, čtete správně. Nicméně myslíte na úplně něco jiného :-). Tato zelená je opravdový mátový likér. Rok leží máta v lihu a maceruje se. Příliš se nefiltruje. Lehce se dosladí. A hotovo. Žádná chemická sranda (aromata, barviva, sračky). Přírodní věc. Výsledek? Krásný mátový likér. Žádná žvýkačka, jakou znáte ze supermarketu nebo (bohužel) z běžné hospody.
  2. Švejkova, pardon Žufánkova Kontušovka. Legenda. Jedna zmínka v románu Jaroslava Haška ji proslavila po celém světě. Původní polský likér upravili u Žufánku pro současné technologie a chutě. A vytvořili tak legendu novou.
  3. Ja-Ka-Ma-Rus z lihovaru TŌSH, to je rovněž oživená legenda. Původní lahev, původní recept, skoro původní etiketa. Když něco funguje, proč to měnit, že? Máte-li rádi hřebíček, budete mít rádi Jakamarus. To garantuji. Samozřejmě hřebíček není jediné koření či bylina. Je ovšem tak dobře rozpoznatelný a zapamatovatelný, že prostě platí: Jakamarus = hřebíček. Zkuste ho!

bylinne

Ovocné likéry

Sladší a slabší ovocné likéry jsou světovým trendem. U nás přicházejí zatím s lehčím zpožděním. S trendy šel v předstihu Martin Žufánek a i proto likér z dílny lihovaru Žufánek ovládl tuto kategorii.

  1. Žufánkova Višňovka je nesladká alternativa griotky. Čerstvé višně se vyluhují s přísadou koření. Následně se ještě višně průtahově destilují a destilát se přidává k výluhu. Příroda. Ovocný charakter přechází do portského buketu.
  2. Svachův RakytníkRakytník je vyhledávaný pro blahodárný vliv na zdraví. Kvůli tomu, aby se co nejvíce jeho vlastností přeneslo do likéru, je macerován za studena a filtrován opravdu jen minimálně. Některé ovocné likéry mají určitou sedlinu. Tento je jedna velká sedlina :-). Rozhodně to však není na škodu. Stačí jen protřepat a do sklenky s ním.
  3. Svachův AronieTenhle likér je volba pro milovníky trpších chutí. Zároveň je 100% přírodní apatyka. Připijte si na zdraví.

     

ovocne