Zpoveď paliče: Jan Kadlec (Agnes Zelená Bohdaneč) 10x o alkoholu

Šestý díl naší série zpovědí paličů nás vede do Bohdanče, kde na břehu Pilského rybníka v palírně čaruje Honza Kadlec. Z produkce Agnes Zelená Bohdaneč můžeme vypíchnout odrůdovou hruškovici Muškatelku, rynglovici nebo pro dámy přírodní medoviny.

Zpověď začíná. 10 otázek (stejných pro všechny paliče). 10 osobitých odpovědí.

1. Jak dlouho pálíš alkohol?

Nutíš mě vzpomínat, od června 2006, takže už to pár let je…

2. Změnil se za tu dobu trh a produkty na něm?

Jasně, že se změnil, pořádná pálenka na trhu vůbec nebyla, v marketech jsi našel jenom řezaný kořalky, který se jako pálenka jen tvářily, v hospodách byl jen rum a vodka – když už náhodou i pálenka, tak z nejasného zdroje… Dneska už je situace jiná. Tím, že je už daleko více malých poctivých lihovarů se i kvalita pálenek neskutečně zvedla a je z čeho vybírat.

Tím se znovu postupně dostává kořalka i do povědomí lidí, kteří ji měli dlouhou dobu za něco podřadného, zvedla se poptávka po kvalitní pálence. Celkově se povědomí o pálence strašně zvedlo, takže i hospody, bary a obchody začaly naslouchat zákazníkům a o sortiment pálenek se zajímají.

3. Změnila se nějak tvoje produkce za tu dobu?

Filosofie zůstává od začátku stejná – poctivá práce, kvalitní suroviny, žádné náhražky. Přesto se produkce v čase mění, učíme se, vylepšujeme technologii, děláme chyby a z nich se snažíme poučit. Výsledkem je, že se naše dnešní produkty s těmi, co jsme vyrobili před třeba patnácti roky nedají srovnávat.

4. Jaký z tvých produktů tě nejvíce baví? (Vyrábět / konzumovat)

Nejvíc mě baví asi odrůdové pálenky. Tam je celý proces od výběru ovoce přes kvašení, destilaci zrání a vůbec celá ta péče ve výsledku vidět nejvíc. Vzniká tak něco ojedinělého a to mě na tom baví (pozn. to, že Honzu odrůdové speciály baví je opravdu hodně znát - jeho hruškovice muškatelka a jednodruhová kdoulovice jsou naprosto skvělé).

5. Máš tip na pálenku od konkurence, která ti hodně chutnala?

I díky Vám jsem ochutnal pálenek od konkurence dost, spoustu dobrého pití. Vážím si práce každého, kdo dává pálence duši. Jestli chceš slyšet něco konkrétního, tak asi můžu zmínit krásnou vínovici od Kamila z Radlíku nebo Martinovu (Žufánkovu) hruškovicu.

6. K jakému druhu pálenky se opakovaně vracíš?

Když neodejdeš, není se k čemu vracet. Ale vždycky mě nejvíc bavila hruškovice, takže k té se vracím poměrně často :-).

7. Slivovice - kvas s peckou nebo bez?

Začíná jít do tuhého…. tady se se spoustou kamarádů paličů neshodnu (pozn. například Martin Žufánek má názor jasně opačný), s některými ano. Za mě určitě bez pecky. Vždycky slyším, že ke švestce pecka patří a já na to odpovídám, že když jdu do našeho sadu ochutnat švestku, tak ji taky nejím s peckou. Ovocná pálenka mě baví víc, když charakter ovoce neruší „hořkomandlová chuť“ pecek. Ale to je věc názoru a chuti každého z nás.

8. Pálenka čirá nebo ze sudu?

Tak to je další, pro mě podobná záležitost. Je spousta destilátů, kterým sud prospívá, ovocné pálence ale podle mě ne. Pálenka má svůj vlastní charakter a není potřeba jí nějaký další dodávat a tím ten základní – ovocný – zeslabovat nebo dokonce úplně přehlušit. To ale neznamená, že bych pálenkou ze sudu opovrhoval. Vím, že je v tom velkej kus umění a když se to se sudem umí, je to i tak krásné pití, jen ne tak úplně ovocné…

9. Co bys chtěl vypálit a ještě jsi neměl tu možnost?

Možná to uslyšíš vícekrát, spíše od nás paličů „čehůnů“ (rozumněj paličů z Čech), ale ještě jsem neměl tu čest pálit z oskeruše. To je taková modla, modrej mauricius mezi ovocem. Navíc už sama příprava kvasu z oskeruše je alchymie. Až se k ní jednou dostanu budu ji pálit s tou největší pokorou…. a nikomu ji neprodám.

10. Na co se od tebe máme letos nejvíc těšit?

Čeká nás spousta krásných věcí, některé jsou již hotové, takže vím, že třeba odrůdová mirabelkovice – z krásných Nancyjských mirabelek bude pecka – až uzraje, tedy na podzim. Loňská odrůdová kdoulovice už je nalahvovaná a jde právě do prodeje, uzraje i další ročník hruškovice Muškatelky. A letos snad už konečně přibude do sortimentu něco, na čem pracuju už tři roky, ale nechci prozrazovat. Už teď se těším. (pozn. později jsme zjistili, že šlo o speciální gin a opravdu se bylo nač těšit).