České pálenky: Podceňované poklady světové kvality

České palírny patří, pokud ne k absolutní světové, tak rozhodně ke špičce evropské. Tento prostý fakt (jenž podložíme dál v textu) je fascinující zejména v kontrastu s tím, jak málo si běžný český konzument domácí produkce váží.

Ačkoliv by se dalo očekávat, že národ s tak dlouhou tradicí destilace bude pyšný na své produkty, české ovocné pálenky, whisky, giny i likéry jsou často neprávem považovány za průměrné. Toto podcenění však nekoreluje s kvalitou, která se pravidelně potvrzuje na domácích i mezinárodních soutěžích. Jde jednoduše o nedostatečnou informovanost a tradované předsudky, které s realitou mají společného pramálo.

Pro ilustraci úspěchů našich palíren na zahraničních kolbištích můžeme zmínit několik konkrétních příkladů. Tabulka níže ukazuje, že české palírny dosahují ocenění prakticky na každé soutěži, kam dorazí. Většinou jde prestižní soutěže zaměřené na ovocné destiláty. Češi se účastní soutěží i v oblasti ginů a likérů. Tyto úspěchy nejen že potvrzují kvalitu našich výrobků, ale také dokazují, že čeští destilatéři drží krok s těmi nejlepšími v oboru.

Seznam úspěchů českých palíren

V tomto seznamu rozhodně nejsou všechny medaile a diplomy. Jde spíše o shrnutí toho opravdu nejlepšího.

Nejsoutěživější palírnou ČR je bezesporu Palírna Radlík. Jiné palírny to občas anekdoticky komentují. Všichni však uznávají, že zrovna Palírna Radlík není "pouze" česká špička. Takovou kategorizaci si nezaslouží jen Palírna Radlík. Ocenění kvality vozí podobně často i jihočeská palírna Anton Kaapl. V kategorii ginu pak nelze opomenout Garage 22 Distillery. Ta opakovaně vozí zlaté medaile z ginových soutěží, kterých se účastní stovky ginů. Na aktuálním 2024 International Wine & Spirit Competition London dostal jejich Fiesta gin 98/100b. Jen 1 jiných gin na světě měl o 1 bod více. 

PALÍRNA SOUTĚŽ OCENĚNÍ

Palírna Radlík

2023 Spirits Selection by CMB

2024 Destillata

2023 Zámocký Štamperlík (Slovensko)

Pivovar Bernard

2022 International Wine & Spirit Competition London

Little Urban Distillery

World Gin Awards 2024

World Trophy 2023 Lucemburk

 

Martenz

2024 International Wine & Spirit Competition London

Garage 22

2024 International Wine & Spirit Competition London

Anton Kaapl

2024 International Wine & Spirit Competition London

 2024 SIP AWARD - Los Angeles

 2024 The Tasting Alliance

 2023 Spirits Selection Brussel

 2023 International Wine & Spirit Competition London

Premier Wines & Spirits

2023 MONDE SELECTION’S QUALITY AWARDS Brussel

  • Gold: Baron Hildprandt Zralá Hruška (kategorie likéry)

2023 San Francisco world spirit competition

Fleret Distillery

2020 London International Spirits Challenge

  • Silver:  Hruškovice Willims - FLERET Collection 1850, Réva pálenka,  BESKYD 1129 Cafe Cafe, BESKYD 1129 Willi Willi



Tyto úspěchy jsou důkazem, že české palírny se mohou směle měřit s těmi nejlepšími na světě. Naštěstí se i domácí konzumenti začínají více zajímat o kvalitu českých destilátů a oceňují úspěchy, kterých tyto produkty dosahují. S rostoucím povědomím a hrdostí na naše tradiční produkty můžeme doufat, že české pálenky, whisky, giny a likéry budou mít stále pevnější místo nejen v zahraničí, ale i na domácím trhu.