Proč jsme se rozhodli zařadit sortiment R.Jelínek?

Předně je potřeba vysvětlit, proč jsme jej dlouho vyloženě odmítali.

Tohle naše rozhodnutí je totiž docela jednoduché. Produkci lihovaru R.Jelínek jsme do dnešního dne neměli, protože palírna je R.Jelínek příliš velká (a my chceme představovat malé rukodělné/craftové palírny), a taky protože jsme jejich produkci nepovažovali za dostatečně dobrou/hodnou zalistování na Lihovárku.

Co se změnilo a proč?

Postupem času jsme poznávali, že R.Jelínek sice opravdu je (relativně) velký lihovar, ale v jeho sortimentu jsme při občasných výsadcích mimo mini lihovarnickou scénu postupně identifikovali kvalitní kusy. Zjistili jsme, že v rámci své produkce se vlastně snaží pokrýt kompletní poptávku na trhu.

Produkují levné lihoviny, které bohužel masy chtějí a pijí. Jde o věci typu Moravská švestka, nebo hůře věci pro Lidl - s těmi jsem slavně umyl výlohy našeho obchodu - video najdete na našem Facebooku :-). Produkují řekněme střední třídu destilátů, kam bych řadil některé jejich likéry a některé klasické budíky. No a nakonec produkují i špičkové destiláty té nejvyšší úrovně. V celkové produkci lihovaru je tato špičková větev zanedbatelná... možná i proto na ní nejsou uplatňovány stejné firemní KPI a dokáží si ji opravdu vypiplat. Stejně tak, jako to dělají malé lihovary. A stejně jako u nich jde i tady hlavně o rukodělnou práci. "Mainstreamové" budíky plní a etiketuje automatická linka. Gold Cock plní a etiketuje paní s pečlivým okem na detail. Je to vlastně v dobrém slova smyslu palírnický skanzen v rámci průmyslové fabriky.

lepeni

Už jsem zmínil whisky Gold Cock. To je to první, co už u nás nějaký ten pátek najdete. Gold Cock je opravdovou legendou české whisky scény. Legendou, kterou z počátku Vizovičtí hoši koupili z jejího původního domova (Těšetic), ale neustrnuli a dále ji rozvíjejí. Dle mého subjektivního úsudku je například 10letá Gold Cock whisky (pálená už ve Vizovicích) o kus lepší než její vyzrálejší 20letá sestra (ještě z Těšetic).

Další pálenkou, kterou jsme zařadili do sortimentu byla Oskerušovice. Ochutnali jsme ji jednou na přátelské degustaci paličů spolu s Oskerušovicí z dílny Lihovaru Žufánek (Martin byl přítomen). Všichni jsme museli uznat, že se obě povedli a Vizovická se nemusí vůbec stydět. Ona také vzniká jen ve stovkách kusů....a dostává tomu úměrnou péči.

Nakonec jsme opakovaně koštovali různé modely z řady Vizovické slivovice. Hned od prvního koštu bylo jasné, že tohle nevzniká v rámci "mass produkce". Však rozloha všech sadů lihovaru se ani zdaleka neblíží pozemkům, na které jsou si ve svém majetkovém přiznání nevzpomněl ministr zdravotnictví Petr Arenberger. Jak by on řekl, jde o pár políček. Hlavní ovšem je, že vizovické slivovice jsou dobré. Jakože hodně! Trvalo nám zhruba rok než jsme se rozhoupali a Vizovickou zařadili. Neustupujeme tím od propagace malých palíren. Ona to totiž vždycky byla spíš propagace těch opravdu dobrých palíren a dobrých produktů. Mezi takové produkty se Vizovická řada bezesporu řadí. To je pro nás to hlavní. Přinášet super kvalitní produkci z tuzemských palíren.

A proto u nás nově můžete koupit i rozsáhlou nabídku Vizovických slivovic (R.Jelínek Family Reserve a Vizovickou jablkovici - Jaderničku a časem očekáváme i Meruňkovici).

vizovicka_cover