Skotsko 1.díl: Tři čuníci (paliči) na cestách

Všechno začalo na naší akci – na Pálence roku. Možná i proto jsem dostal jedinečnou šanci zúčastnit se cesty, na kterou její účastníci budou vzpomínat do konce života. 

Eva, manželka Kamila Kutiny (Palírna Radlík), přišla s nápadem uspořádat výlet do Skotska jako dárek k jeho padesátinám. Se svou myšlenkou oslovila Honzu Kadlece (Palírna Agnes), a pak už zbývalo jen zapojit Jakuba Moravce – milovníka Skotska a whisky, cestovatele, vypravěče, fotografa a během naší expedice i našeho “tátu” 😊. O Kubovi by se dalo napsat mnoho. V textech ho pravděpodobně ještě zmíním mnohokrát. Kuba je jeden z nejúžasnějších lidí, které jsem kdy poznal.

Výlet do Skotska - tak zněl nápad. Do reality ho převedl právě Kuba. Nejradši bych mu vyprávěl všechny své nápady – protože mně se nikdy nepodaří tak krásně a velkolepě překročit hranice původně zamýšleného jako se to povedlo jemu.

Scotland1

Kuba s Evou dali dohromady partu lidí, kteří chtěli Kamilovi popřát a zároveň se zúčastnit téhle výjimečné výpravy. Bylo nás devět, včetně Kuby. A jak už jsem psal – všichni budeme na tenhle zážitek vzpomínat navždy. Možná se o tom bude mluvit ještě dlouho poté, co tu nebudeme – protože to budeme vyprávět dětem, vnoučatům… komukoliv, kdo bude poslouchat.

Základ naší výpravy tvořili tři kamarádi a čeští whisky paliči (občas čuníci): Kamil Kutina, Lukáš Andrlík (Svachovka, Old Well whisky) a Honza Kadlec (Palírna Agnes). Doplňovali je velitel expedice Jakub Moravec, jeho pravá ruka a klíčová spojka pro dva nejsilnější zážitky – Pavel Šustr (spolutvůrce The Whisky Game), Libor Biskup (Alkodrink), Jirka Srb (průtokový ohřívač whisky), Standa Hambálek (sběratel všeho tekutého) a velmi vděčný já.

První whisky, kterou jsme na našich cestách otevřeli, ochutnali – a záhy dopili – měla na etiketě prase (whisky Pig's Nose whisky). Symbolická lahev z mnoha důvodů. Šlo o láhev, kterou si Lukáš koupil na stejném místě před lety, kdy ve Skotsku žil.

Tak začala naše cesta.

Možná si říkáte, co má report z cesty po Skotsku společného s Lihovárkem a českou pálenkou. Věcí se najde překvapivě dost. Někdy jsou to drobné postřehy, někdy o zamýšlení nad trhem, nad zráním destilátů, nad legislativou či nad rozdílností rozsahu produkce a aspektů, které české vs. skotské palírny řeší.

Tento dnešní příspěvek je vlastně jen takovým teaserem k celému tématu, které postupně zpracovávám.

Příště se podíváme do Glasgow, do legendárního baru The Pot Still. Podíváme se jak má vypadat zbožíznalství v hospodě. Jak se liší cenotvorba skotské a české hospody. A nakonec přejedeme přes horskou přírodu a začneme lítat po palírnách.

Scotland

Seznam dílů:

  • Skotsko 1.díl: Tři čuníci (paliči) na cestách.
  • Skotsko 2.díl: Láska k produktu = spojený zákazník.
  • Skotsko 3.díl: Dědictví, dlouhodobí přesah, vkus a autenticita.
  • Skotsko 4.díl: Velikáni whisky průmyslu - pokora a rovnost.
  • Skotsko 5.díl: Sudařina - nejřemeslnější část výroby whisky.
  • Skotsko 6.díl: Spirit safe a důvěra celních orgánů v palírny | Kontrast v systému ČR.
  • Skotsko 7.díl: Dlouhé staření destilátů.
  • Skotsko 8.díl: Dopady výletu na produkci destilátů v ČR.