V pátém dílu naší série zpovědí paličů vyzpovídáme Jiřího Kápl, majitele a destilatéra v lihovaru Anton Kaapl z jihočeských Jílovic. Osm let v pálenici dozrálo do založení ovocného lihovaru. Produkce je výtečná celá, my bychom vypíchli především hruškovice (v nabídce jsou hned dvě). Zpověď začíná. 10 otázek (stejných pro všechny paliče). 10 osobitých odpovědí. 1. Jak dlouho pálíte alk...
Blog, Strana 7
Výpis článků
V dnešním (už čtvrtém) dílu naší série zpovědí paličů se vydáváme do Ústeckého regionu. Tady se v CHKO České Středohoří rozkládá 95 ha sadů. Sady jsou to doslova zámecké :-). Zámecké sady Chrámce hospodaří v BIO režimu, o čemž nám nedávno napsal článek člověk z nejpovolanějších, pan Jiří Syrovátka. Zámecké sady však ovoce nejen pěstují, tady se rovnou v nejlepší zralosti zpracovává ...
Třetí díl naší série zpovědí paličů míří do srdce Slovácka, do obce Zubří. V pálenici Zubří destiláty vyrábí Petr Stromský. Jeden z vůbec nejzkušenějších destilatérů v ČR. Pálení alkoholu se věnuje několik dekád během, kterých vypálil asi všechno. Vždyť v jeho produkci najdete klasickou slivovici, hruškovici, ale i kdoulovici nebo bezinku. Od loňska se navíc baví svým ginem, který je velmi je...
Druhý díl naší série zpovědí paličů pokračuje do Jílového u Prahy za Kamilem Kutinou z Palírny Radlík. V Radlíku se dlouhé roky zaměřovali hlavně na pěstitelské pálení. U pěstitelů si udělali takové jméno, že k nim dojíždí pálit půlka republiky a spousty lidí musí odmítat. V režimu lihovaru pálili malé dávky, které byli vlastně podpultovkou pro fajnšmekry. Loni otevřeli nový, vymazl...
Naše nová série zpovědí paličů začíná u Martina Žufánka. Toho není třeba nějak obsáhle představovat. Uvedeme tedy ve zkratce. Martin je nejviditelnější tváří rodinného lihovaru Žufánek. Specializují se na čistě přírodní produkci (hlavně o ovocné destiláty, vyhlášený gin, světové absinthy a oblíbené likéry). Pravidla jsou jasná: 10 otázek (stejných pro všechny paliče). 10 osobitých odpovědí. ...
Označení BIO je dnes možné najít na potravinách, kosmetice i oblečení. Co to vlastně znamená ví popravdě málokdo. Na to, co vlastně to "BIO" znamená, jaký je rozdíl oproti běžné produkci ve výsledném produktu, ve výrobě a hlavně v pěstování nám odpovídal Jiří Syrovátka. Pan Syrovátka hospodaří v BIO režimu na přibližně 100 ha sadů v chráněné krajinné oblasti České středohoří. Pěstuje předevší...
V Lihovárku se pro vás každý den snažíme objevovat ten nejlepší alkohol, který v Česku vzniká. Jednou z lokálních zajímavostí je také whisky. Hodně lidí překvapí, že vůbec něco jako česká whisky existuje. Jakožto člověka, který má whisky rád a vypravil se za ní do Skotska i Japonska, mě však udivuje jiná věc. Proč není české whisky více? A jak je možné, že není světově známá? Když totiž p...
Faktu, že jsme se stali členy Unie destilatérů si nesmírně vážíme. V ČR není jiný spolek, ktery by měl tak rozsáhlou kompetenci v pálení destilatérů, pracoval tak intenzivně na vzdělávání členů a pracoval na hodnocení celorepublikové produkce. Už samotné přijetí bereme, jako ocenění naší odborné kompetence a snahy o popularizaci kvalitních pálenek. Zároveň jde o závazek. Závazek se i dále vzděláv...
Po 2 letech měníme logo! Pravda. To je docela silné prohlášení vzhledem k úpravě, kterou jsme na logu provedli. Změna je vlastně dost drobná, ale ve své podstatě zásadní. Když jsme začínali, chtěli jsme logo, které by symbolizovalo ovocný strom a rukodělnost či snad folklórnost produktů. Kamarád Pavel nám udělal krásné logo, které vše vystihovalo. Hned jsme si ho zamilovali. Během 2 let se ...
Existuje spousta pověr o tom jak se pozná kvalitní slivovice. Rozhodli jsme se tak o tomto tématu udělat krátký rozhovor s jedním z nejpovolanějších. Na naše otázky odpověděl Kamil Kutina, který už přes 15 let vede provoz lihovaru Radlík a déle jak 5 let je členem předsednictva unie destilatérů. Tady jsou jeho odpovědi: Jak se pozná kvalitní Slivovice? Měla by mít 45 - 55% alkoholu a neměla by b...
