Česká whisky

V Lihovárku se pro vás každý den snažíme objevovat ten nejlepší alkohol, který v Česku vzniká. Jednou z lokálních zajímavostí je také whisky.

Hodně lidí překvapí, že vůbec něco jako česká whisky existuje. Jakožto člověka, který má whisky rád a vypravil se za ní do Skotska i Japonska, mě však udivuje jiná věc. 

Proč není české whisky více? A jak je možné, že není světově známá?

Když totiž procházíte palírnou whisky, zažíváte déjà vu. Tohle jste přece už viděli, a mnohokrát. V českých pivovarech! Z legrace říkám, že rozdíl mezi výrobou whisky a piva je v tom, že buď přidáte chmel, vaříte a necháte ležet, nebo chmel nepřidáte, vaříte a destilujete. Z toho plyne můj údiv. Všechno potřebné, co je k dobré whisky potřeba, už přece máme. A ve světové kvalitě!

Dle mého názoru je škoda, že české whisky nevzniká více, protože to, co vyrábíme, rozhodně není špatné. Pojďme si představit náš výběr.

HammerHead

Whisky se zajímavým příběhem, jenž se začal psát v roce 1989, kdy skupina soudruhů toužila omezit naši závislost na importované whisky. Rozhodlo se o zavedení výroby v destilérce Prádlo. Kvůli listopadovým událostem se ale na vše zapomnělo a whisky tak zrála do doby, než destilérku koupil Stock a při inventuře whisku ve sklepech objevil. Byli pozváni skotští znalci, které kvalita destilátu příjemně šokovala. Po 20 a více letech vznikla hodně zajímavá whisky, která v naší galerii poctivého řemeslného pití nemůže chybět.

Trebitsch whisky

Důkaz toho, že nejlepší nápady vznikají v baru. Tento vznikl v jednom třebíčském a byl poměrně jednoduchý - proč bychom tu whisky měli pořád jen dovážet? Co kdybychom si ji také vyrobili? V roce 2007 začaly první experimenty a v roce 2014 oficiálně vznikla firma pod značkou TREBITSCH old town distillery. V roce 2018 už získává Kosher certifikát, kterým navazuje na třebíčskou historii, no a pak už začala sbírat ceny po celém světě. Povedlo se totiž vyprodukovat extrémně dobře pitelnou whisky.

King Barley

Na Hané vzniká nová whisky. I když... jak se to vezme. Whisky v Těšetickém lihovaru totiž pálili už v roce 1973. Pod názvem King Barley se rozšířila po celém Československu a získala si velkou oblibu. Devadesátá léta však přála spíše zahraniční whisky, a tak se poslední King Barley vypálil v roce 1996. S obnovou začali noví majitelé roku 2017. Nyní můžete ochutnat ještě nehotový vzorek a ohlasy znalců jsou nadšené. My musíme souhlasit. Už po 2 letech jde o výtečné pití.

Stará Myslivecká Single Barrel

Občas když pořádám ochutnávku whisky, udělám na závěr menší vtípek. Naliju vzorky a nechám ostatní hádat, o co se jedná. Je to klasický myslivec. Tradiční pití, které si svou špatnou pověst rozhodně nezaslouží. Na Lihovárek jsme umístili speciální edice této “whisky”.

Investiční sud

A na závěr jedna extrémně zajímavá příležitost. Landcraft je lihovar, který začal oficiálně pálit zhruba před týdnem. Kluci, co za lihovarem stojí, sdílí stejný názor na whisky, jako mám já. Přijde jim škoda, že se tu nedělá ve velkém, a rozhodli se to změnit. Máte tak unikátní příležitost Landcraft podpořit a zároveň na této investici vydělat. Lihovárek už si jeden sud zamluvil, abychom za 3 roky měli jistotu, že se na nás dostane při první várce. Ale pozor, sudů je omezené množství! 

Děkuji, že jste dočetli až sem, protože whisky, a zejména ta česká, si to zaslouží.

Na zdraví!

Zdeněk Linc

Spoluzakladatel Lihovarek.cz