Zpověď paliče: Jiří Syrovátka (Zámecké sady Chrámce) 10x o alkoholu

V dnešním (už čtvrtém) dílu naší série zpovědí paličů se vydáváme do Ústeckého regionu. Tady se v CHKO České Středohoří rozkládá 95 ha sadů. Sady jsou to doslova zámecké :-). Zámecké sady Chrámce hospodaří v BIO režimu, o čemž nám nedávno napsal článek člověk z nejpovolanějších, pan Jiří Syrovátka. Zámecké sady však ovoce nejen pěstují, tady se rovnou v nejlepší zralosti zpracovává na mošty, dřeně a pálenky. Jak to tedy je s pálením v Chrámcích?

Zpověď začíná. 10 otázek (stejných pro všechny paliče). 10 osobitých odpovědí

1. Jak dlouho pálíte alkohol?

Jsem druhá generace, co páli od roku 1993.

2. Změnil se za tu dobu trh a produkty na něm?

Trh se příliš nezměnil. Jen zákazníci jsou poučenější a vybíravější a tak to má být.

3. Změnila se nějak vaše produkce za tu dobu?

Celý proces před destilací a vlastně i destilace se u nás vyvinula. Nejde ani tak o technologie, posunuli nás hlavně zkušenosti. Pálenky dnes máme daleko „rafinovanější“. Nejsou už tak prvoplánové.

4. Jaký z vašich produktů vás nejvíce baví? (Vyrábět / konzumovat)

Loni mě nejvíce brala práce s Moonshinem. A to z obou stran - tedy výroby i konzumace.

5. Máte tip na pálenku od konkurence, která vám hodně chutnala?

V podstatě bych jen konstatoval, že poslední dobou mě uchvátila drsná třtinová, čirá pálenka. Je to úplně něco jiného, než příjemná chuť a vůně ovoce.

6. K jakému druhu pálenky se opakovaně vracíte?

Višňový destilát odrůdy Morellefeuer

7. Slivovice - kvas s peckou nebo bez?

Bez pecek.

8. Pálenka čirá nebo ze sudu?

Čirá.

9. Co byste chtěl vypálit a ještě jsi neměl tu možnost?

Surový, čirý, třtinový rum.

10. Na co se od Vás máme letos nejvíc těšit?

Padesát lahví moonshinu (koncem roku), na griotku a na hruškový likér.