Zpověď paliče: Jiří Kápl (Anton Kaapl) 10x o alkoholu

V pátém dílu naší série zpovědí paličů vyzpovídáme Jiřího Kápl, majitele a destilatéra v lihovaru Anton Kaapl z jihočeských Jílovic. Osm let v pálenici dozrálo do založení ovocného lihovaru. Produkce je výtečná celá, my bychom vypíchli především hruškovice (v nabídce jsou hned dvě).

Zpověď začíná. 10 otázek (stejných pro všechny paliče). 10 osobitých odpovědí

1. Jak dlouho pálíte alkohol?

V naší pálenici osmým rokem.

2. Změnil se za tu dobu trh a produkty na něm?

Trh jsme zatím pozorovali v podstatě hlavně jako zákazníci. Přímou zkušenost s trhem máme ani ne roční, předtím jsme dělali pouze pěstitelské pálení. Před uvedením našich výrobků na trh jsme sice měli povolení na lihovar, ale rok jsme pálili pouze na sklad. Chtěli jsme, aby naše destiláty uzrály, než je pustíme do světa.

V Čechách mají ovocné destiláty svoji dlouhou tradici. Díky Martinu Žufánkovi se lidé naučili pít a kupovat kvalitní destiláty a je o ně stále větší zájem.

3. Změnila se nějak vaše produkce za tu dobu?

Naše produkce se, tím, že jsme vstoupili na trh nedávno, neustále zvyšuje a roste včetně druhovosti.

4. Jaký z vašich produktů vás nejvíce baví? (Vyrábět / konzumovat)

Mě osobně baví hlavně celý proces výroby od zpracování ovoce až po destilaci u všech druhů destilátů. S radostí vždy očekávám jak výsledný destilát bude chutnat.

5. Máte tip na pálenku od konkurence, která vám hodně chutnala?

Velmi mi chutnají italské grappy i s tím, jak je každá je jiná.

6. K jakému druhu pálenky se opakovaně vracíte?

K tolik opovrhované jablkovici. S tou si vždy pohrajeme. Sladká jablíčka od našeho ovocnáře z jihočeských Lhenic nakládáme každým rokem v řádu desítek tun, protože v našem regionu je to převládající destilát. V mnoha hospodách mi po degustaci řekli, že je vynikající, ale že je to jenom jablkovice a zákazníci by ji nechtěli. S dovětkem, že to bohužel není calvados…!

7. Slivovice - kvas s peckou nebo bez?

Jednoznačně bez pecky. My švestky odpeckováváme již před založením kvasu a tzn. i destilace je bez pecek. Slivovice je jiná než s peckou…ovocnější, jemnější.

8. Pálenka čirá nebo ze sudu?

Ovocné destiláty mají, podle mě, mít svoji typickou chuť daného ovoce. Proto čirá.

9. Co byste chtěl vypálit a ještě jsi neměl tu možnost?

Něco exotického? Třeba fíkovici, ta mě hodně láká.

10. Na co se od Vás máme letos nejvíc těšit?

Ve spolupráci s Pivovarem Jílovice jsme již vydestilovali speciální pivní destilát Anton Kaapl BIERBRAND. Pivní mladinu nám připravil vrchní sládek Jan Wünsch dle jeho vlastní receptury, vyvinuté pro náš lihovar. Jeho celoživotní zkušenosti s pivem dokonale zužitkoval a výsledný destilát má úžasné senzorické vlastnosti. Při ochutnání čerstvé pálenky jsme byli skoro až zaskočeni, jak dokonale chutná, jak dokonale a při tom velmi jemně, kopíruje chuť piva. Těšíme se až zestárne a
dozraje…