V sedmém dílu naší série zpovědí paličů vyzpovídáme Jiřího Marečka, paliče ve v Lihovaru Mareček.
Zpověď začíná. 10 otázek (stejných pro všechny paliče). 10 osobitých odpovědí.
1. Jak dlouho pálíte alkohol?
Zatím je to velmi krátce, bude to 4 tým rokem, ale vztah k pálení mám od malička. Se svým otcem i dědou jsem chodíval do pálenice :-).
2. Změnil se za tu dobu trh a produkty na něm?
Trh se mění každým dnem. Produkty jsou ve své podstatě všechny už dávno vymyšlené. My se je snažíme zdokonalovat a doufám, že to zákazníci ocení. Jsem přesvědčen, že dnes už dávají „fajnšmekři“ přednost kvalitě před kvantitou.
3. Změnila se nějak vaše produkce za tu dobu?
Vzhledem k tomu, že jsme na trhu krátce, tak se se to změnilo minimálně. Trochu jsme rozšířili sortiment našich produktů a velikost sadů s ovocem.
4. Jaký z vašich produktů vás nejvíce baví? (Vyrábět / konzumovat)
Osobně pálím nejraději čisté Durancie a rád si výsledek vychutnám pro svoji výraznou chuť a vůni, samozřejmě když je příležitost. Durancia je plod šťavnatý, s vysokou cukernatostí, takový náš Slovácký poklad.
5. Máte tip na pálenku od konkurence, která vám hodně chutnala?
Pod naší pálenicí se nachází degustační slivovicová stezka, kde máme vzorky aj od konkurence, aby bylo možné porovnat i jiné produkty a musím říct, že u každého „sa najde něco dobrého“.
6. K jakému druhu pálenky se opakovaně vracíte?
Vzhledem k tomu, že pocházím ze Slovácka...je to zajisté slivovice. Každý rok je pálenka trochu jiná, tak je musím porovnávat.
7. Slivovice - kvas s peckou nebo bez?
Za mě určitě s peckou, která tomu dodává tu nádherně mandlovou chuť. Ale sto lidí, sto chutí, sto názorů.
8. Pálenka čirá nebo ze sudu?
Zajisté čirá. V sudech ať leží koňak.
9. Co byste chtěl vypálit a ještě jsi neměl tu možnost?
Když bude trochu času, možná banány či něco z jižního ovoce.