Navrátilova pálenica

cover_2

Radek Navrátil je čtvrtou generací páleničářů. Adam a David Navrátilovi jsou generací pátou. Je zjevné, že v případě rodiny Navrátilů se řemeslo opravdu předává z otce na syna.

20. října 1922 zažádal Radkův praděda František o povolení ku stavbě pálenice ve své zahradě. Bylo mu vyhověno. Od té doby nebylo ani jedné zimy, kdy by se v pálenici nepálilo. Je to už 97 zim a roků, kdy rodina Navrátilů přitápí pod kotlem a destiluje voňaví kvas.

V pálenici drží tradiční postupy a palí stejně, jako jejich předci. Slivovici vyrábí dvojitou destilací. První surovinový kotel má objem 250l. Druhý tzv. rektifikační kotel je na 100l. Pomalou destilací, kdy 250l kvasu se pálí nejprve 1,5 hodiny v kotli surovinovém, se potom v menším rektifikačním přepaluje rovněž 1,5 hodiny. Touto pomalou a precizní destilací vzniká kvalitní slivovice.

Pod oběma kotli se topí dřevem. Za špičkovou kvalitu se tady ručí vlastním jménem a to už téměř 100 let.

Žádné produkty značky Navrátilova pálenica nebyly nalezeny...