Medoviny

Výroba nápojů ze zkvašeného medu je doložena už ve starověkém Sumeru. V Evropě ji dokládají nálezy z 5. století př. n. l.

Při výrobě medoviny je třeba zachovávat dokonalou čistotu a přesnou teplotu. Výroba sestává z několika hlavních fází: vaření, kvašení, dokvašování, filtrace a čeření a dezertace. Základní suroviny med a voda se dávají výsledné medovině nejen chuť, ale i barvu. Z lučního medu je medovina světlejší, z lesního tmavší a nejtmavší je z medu medovicového.

V 11.-12. století patřily české země k významným exportérům medoviny. V poslední době se odehrává obrození tohoto lahodného nápoje, díky kterému se na trh dostávají skvělé medoviny nejvyšší kvality. Díky zvýšenému prodeji medoviny rovněž klesla i cena medoviny.

 

Nejprodávanější

skoricova
Hřebečská medovina Skořicová 12% 0,5l
Skladem (>5 ks)
HREBEC-SKORICOVA
 
229 Kč
medovina
 
229 Kč
2 položek celkem
vorvol2
329 Kč

Medovina světlé až vodové barvy s dominantní vůní medu.

531
propolis
Tip
299 Kč

Pan Vorlíček nechává vlastně většinu výroby medoviny na přírodě. Jen z vody, květového medu a macerovaného propolisu vzniká lehká medovina omamného aromatu.

537