Slovník pojmů
Výpis slovníkových pojmů
bourbon
Bourbon je americký whiskey, pro jejíž výrobu je použito minimálně 51% kukuřice. Destilát obsahuje musí mít sílu alkoholu přinejmenším 40%. Název vychází od okresu Bourbon County ve státě Kentucky.
kalvádos
Pálenka ze zkvašeného jablečného moštu. Podle francouzských zákonů musí zrát nejméně dva roky v sudech z dubového dřeva. V ČR se za kalvádos v nesprávně označuje i jakýkoliv destilát z jablek.
Kir
Kir je koktejl z bílého vína a likéru z černého rybízu (crème de cassis). Typický poměr je 1:10 ve prospěch vína. Existuje i varianta Kir Royal, u které se bílé víno nahrazuje šumivým vínem.
Kir Royal
Kir Royal je francouzský koktejl a aperitiv, který se skládá z likéru z černého rybízu (crème de cassis) a šampaňského či jiného šumivého vína. Příprava je jednoduchá: nalijte likér do sklenice na šampaňské a doplňte vychlazeným šumivým vínem.…
persistence
Délka chuti na jazyku a v ústech. Dlouhá persistence je žádaným aspektem dobrého destilátu.
STR
Označení STR se používá pro sudy po červeném víne, které jsou Shaved (ořezány) tj. vnitřní strana se "ohobluje", Toasted (opraženy) odkryté dřevo se opálí, and Re-charred (znovu vypáleny) po kompletaci se sud vypálí.
vinifikátor
Stroj, ve kterém probíhá řízené kvašení. Typicky využívaný vinaři pro kvašení modrých hroznů. Jde o uzavřené nádoby pracující s malým přetlakem, který zajistí reduktivní prostředí. Míchání rmutu a rozbíjení kvasného klobouku je ve vinifikátoru…
