O ginu

Nápoj, který vznikl v Anglii, ale populární je na celém světě, kde v současnosti probíhá i tzv. ginová horečka. Ta se projevuje jeho zvýšenou spotřebou, ale i výrobou. Podle právního rámce ČR existují v zásadě tři druhy ginu:

    • Gin

      • "nejsprostší" druh ginu. Vzniká tak, že se vezme líh (zemědělského původu) a ochutí se schválenými aromatickými látky přírodního původu. V chuti, ale musí dominovat jalovec. Obsah alkoholu musí v ginu musí být minimálně 37,5 %.
    • Distiled gin

      • neboli destilovaný gin. Vznikne, tím, že se byliny naloží do téměř čistého lihu min. 96 %. Až se pořádně vymacerují tak se tento dílčí produkt vydestiluje. Výsledek pak musí mít min. 37,5 % alkoholu, pokud se má lahvovat. Oproti  London ginu má "výhodu", že jednotlivé bylinné komponenty jdou nakládat a destilovat zvlášt a finální distilled gin se tak získá smícháním jednotlivých dílčích destilací.
    • London Gin

      • nejvyšší umění pálení ginu. Výsledný produkt vznikne jednou destilací všech bylin a přírodních komponentů naložených do čistého lihu. Výsledek této destilace musí mít min. 70 % alkoholu, což je moc a tak se ředí vodou a do lahve se může dát, když má minimálně 37,5 % alkoholu. Oproti distiled ginu nejde si například okurkový komponent vydestilovat zvlášť a pak domíchat do finálního produktu. Je tak nejnáročnější na umění palírníka. London gin dále nesmí obsahovat přidaná sladidla v množství vyšším než 0,1 gramů cukrů na litr konečného výrobku, nebo barviva a ani žádné přidané složky jiné než voda.

 

Máme nesmírnou radost, že se nám na Lihovarek.cz povedlo sehnat všechny podstatné řemeslné giny, které se vyrábějí u nás v České republice. Pojďme si je představit.
 

Žufánkovo OMG a OMFG

Tradici rukodělného českého ginu v ČR odstartoval Lihovar Žufánek se svým Oh My Ginem. I v zahraničí ceněný gin např.: plný počet bodů od prestižního německého časopisu Eye for the spirits nebo třeba stříbrná medaile z Craft spirits festivalu v Berlíně. Má výraznou chuť jalovce a stává se tak ideálním přítelem toniku. Je to prostě skvělý gin, který si podle nás užijete s tonikem.

Od Žufánka se nám navíc podařilo získat jeho limitovanou edicí Oh My * Ginem. Gin, který každý rok obsahuje jednu unikátní bylinu. Letošní OMFG obsahuje pelyněk pravý, artemisia absinthium. Oproti OMG je tato limitka jemnější v chuti, i když si stále zachovává svůj říz a osobně nám přišel hodně super, i když jsme ho  pili samotný bez toniku.
 

Brněnský Little Urban Distillery

Prodáte dům, získáte nějaké peníze, hledáte co dělat a nejednou vás to napadne. Budu dělat poctivý gin ve vlastní výrobě v Brně. Nenapadlo to vás, ale Roberta Urbánka. Jeho nápad z roku 2017 už pomalu začíná plodit ovoce a díky domluvené spolupráci už můžete ochutnat parádní Little Urban London Dry Gin. Gin je opět o něco jemnější než OMG, ale chuťově vyvážený, mě osobně však více chutnal s tonikem.
Zajímavostí, kterou Robert dělá, je pak Sloe gin, jediný likér, který si může říkat gin. Teď si dovolím malou citaci: "V Little Urban London Dry Ginu macerujeme trnky, které sami sbíráme po prvních mrazech. Po více jak třech měsících macerace vylisujeme temně červený nektar plný typické chutě ginu a i nezaměnitelné trpkosti. Ta je zjemněna opatrným přidáním cukru do likéru." Osobně nás tento Sloe gin velmi zaujal, chuť zpočátku sladko-trpko-kyselá, ale ne příliš sladká s následným typicky ginovým koncem. Pije se to krásně, možná až moc krásně :-) Naštěstí této dobroty vzniká jen 400 lahví ročně.
 

Zubří a její Gin z Lahve

V loňském roce se v palírně Zubří vydestilovala první várka Ginu z Lahve (v limitované sérii 200 kusů). Tento gin se u nás stal velmi rychle bestsellerem. A upřímně se není čemu moc divit. Je to trochu jiný gin. Pokud do něj dáte bežný tonic, tak ho v drinku prakticky neucítíte. Tudíž doporučujeme s jemnými tonikem. Největší překvapení u tohoto ginu je, že chutná naprosto božsky i samotný. Někdo to na Facebooku popsal jako prvoplánovitá podbízivá chuť. Za nás tedy platí, že pokud bude Zubří dál dělat tento gin podbízivě naším chutím, rádi vytrváme v jeho konzumaci :-)

alcoholic-beverage-bar-beverage-1170599