O Hruškovici

Informace o pálenkách z hrušek, abyste věděli, že i tato pálenka může mít hodně podob.

Nejen v tenisu dominují Williamsky

Stejně jako na tenisových kurtech i v destilačních kotlích dominují, bavíme-li se o hruškovici, Williamsky. Na rozdíl od Slivovice, pro jejíž výrobu se používá kolem deseti odrůd švestek, pochází hruškovice až na vyjímky z odrůdy Williamsova neboli Čáslavka. Po Williamskách je tak obrovská poptávka, že si například Lihovar Žufánek musel pořídit sady ve Francii, kde je pěstuje. Mimochodem tuto zajímavost a další detaily o svém lihovaru popisoval lihovarník Martin Žufánek v pořadu V centru na TV Seznam, kde jsme ani my nechyběli.

Vyjímky potvrzující pravidlo

Někteří paliči se chutě Williamsek nasytili a začali zkoušet pálenky z jiných odrůd. V naší nabídce tak najdete hned 3 velmi netradiční kousky:

Hardyho Máslovka

Velkoplodá podzimní odrůda výborné chuti. Loňskou sklizeň v dobrém poznamenalo parné léto a málo vody. V hruškách se doslova upekla semínka, což v pálence vytvořilo chuť připomínající spíše vlašské ořechy než hrušky. Máme posledních pár kusů a více už bohužel nebude.

Děkanka Robertova

Pozdní odrůda, která se sklízí často až v listopadu. Menší, zato silně aromatické plody. Přesně pro tuto ve Francii vyšlechtěnou odrůdu se rozhodli při výrobě své hruškovice v palírně Zubří. Rozhodnutí to bylo velmi dobré.

Muškatelka

Solitérní vysoké stromy mají šťavnaté, navinule sladké, kořenité plody. Plody, které v chuťové paměti reprezentují tu "nejhruškovatější" hrušku. Doušek této pálenky Vám připomene, jak Vám jako dítěti chutnala hruška utržená v pozdním létě při sezení v její koruně. Naprosto božská chuť bez jakýchkoliv vad. Hruška jako víno :-)

Věříme, že vás nějaká netradiční hruška zaujala.