Česká republika je svým způsobem předurčena k produkci skvělé whisky. Proč si to myslím?
Máme všechny kompetence potřebné pro její výrobu:
Obrovské zkušenosti se sladovnictvím
Pivní národ o sladování něco ví. Jasně, sladujeme často jiné odrůdy ječmene, ale když jde o pití, rádi se naučíme pracovat s lehce odlišnou surovinou.Palírnictví
Není moc zemí s delší tradicí palíren a lihovarů. Jsme paličská velmoc už od 17. století a dodnes jsou naše palírny špička v destilaci ovoce.Bednářství a wood management
V tomto odvětví jsme popravdě museli něco dohnat. Bednářství u nás má tradici především u piva. Nověji u vína a právě odtud tečou sudy pro whisky. Pokud tedy nejsou ze zahraničí po bourbonu či různých vínech.Rašelina
Skotové mají rašeliniště. Irové mají rašeliniště. I my máme rašeliniště. Můžeme tak směle produkovat komplet české kouřové whisky. To nemůže říct každá země na světě.Pojďme se seznámit se značkami české whisky
TŌSH DISTILLERY
Palírna, ve které se původně rodil GOLDCOCK. Po obnovení produkce tu vznikají značky King Barley a Lafayette. Majitel Jura Omelka chce produkovat whisky s důrazem na lokálnost a odkazem na úrodnost Hané.