Zpoveď paliče: Richard Jašš (Likérka a destilerie Ullersdorf) 10x o alkoholu

V již osmém dílu naší série zpovědí paličů vyzpovídáme Richarda Jašše, majitele a paliče Likérka a destilerie Ullersdorf

Zpověď začíná. 10 otázek (stejných pro všechny paliče). 10 osobitých odpovědí

1. Jak dlouho pálíte alkohol?

Pálím od roku 2004.

2. Změnil se za tu dobu trh a produkty na něm?

Český trh se mění stále, ale podle mého fakticky neexistují žádné absolutní novinky. Češi sklízejí ovoce 50 let trvající vyprahlosti trhu s alkoholem. Takže tady stále zažíváme módní vlny, kdy zákazníci „objevují“ jim fakticky neznámé pití. Vždyť i konzumace tak konzervativních produktů jako jsou whisky, třtinové rumy, giny i mnohé likéry je pro nás relativně novou zkušeností.

3. Změnila se nějak vaše produkce za tu dobu?

Neustále se posouváme od výroby „obyčejných“ bílých ovocných pálenek k větší a větší produkci ovocných destilátů zrajících v dubových sudech. V podílu produkce hraje čím dál významnější roli také výroba likérů. Jinak se ale sortiment nijak zvlášť nemění.

4. Jaký z vašich produktů vás nejvíce baví? (Vyrábět / konzumovat)

Rozhodně zlaté destiláty, a to jak co se týče výroby, tak konzumace. Ona kombinace poctivé výroby destilátu s dubovými sudy po víně atd. vytváří nejen úplně jinou úroveň kvality, ale především příběhu. Prostě se na to i hezky dívá :-).

5. Máte tip na pálenku od konkurence, která vám hodně chutnala?

Když řeknu, že se nepovažuji za zvláštního znalce pálenek, tak to všichni mají za falešnou skromnost. Proto se ani zvlášť nesnažím posuzovat konkurenční výrobky. Hledám spíše inspiraci a nestraním se ani velkých značek. Celý život mě pronásleduje strach z takové té provinční zahleděnosti do sebe, které se u nás tak daří. Takže celkem rád koukám za hranice. V poslední době se mi líbil např. tuzemský rum 60% klagenfurtské likérky Stroh a nebo verze jejich Jagertee 40 %. Je to rozhodně typ pro všechny, kteří žijí v přeludu, že český tuzemský rum je nejlepší na světě. A takovou třešničkou na dortu je pro mě to, že Rakušané si zachovali označení „tuzemský rum“.

6. K jakému druhu pálenky se opakovaně vracíte?

Já jsem takový loudavý konzument, který na všechno přichází poměrně pomalu a postupně. Teprve asi před pěti lety jsem objevil třtinové rumy (především rumy agricole). Výrobců je tolik a tolik rozličných přístupů k výrobě a skladování, že člověk stále nachází novou a novou inspiraci.

7. Slivovice - kvas s peckou nebo bez?

Rozhodně s peckou. Ovšem nerozbíjet!

8. Pálenka čirá nebo ze sudu?

Jednoznačně ze sudu. Ale pozor. Není sud jako sud.

9. Co byste chtěl vypálit a ještě jsi neměl tu možnost?

Samozřejmě ve mně vyvolávají zvědavost věci, ke kterým se zde moc nedostanu. Rád bych někdy zkusil pálení rumu.

10. Na co se od Vás máme letos nejvíc těšit?

Já doufám, že se naši zákazníci konečně dočkají Legionářského čaje.