Hledáte dárek? Lepší dárek pod stromeček 🎄 nenajdete! Nadělte jedinečné Klenoty Česka.

Radlík Whisky “The First One” Peated 45% 0,5l

Novinka Limitka
1 349 Kč
Vyprodáno
Položka byla vyprodána…

Inaugurační edice Radlík Whisky. Ta první je jen jedna – teda dvě. Nebo nakonec i tři :-).

Detailní informace

Detailní popis produktu

Radlík Whisky “The First One” Peated 45% 0,5l

Inaugurační whisky uváděná pod značkou Radlík Whisky byla destilovaná postupně od dubna roku 2021 a poslední várka naplněna do sudů v říjnu téhož roku. V rámci této No. 1. edice s názvem „The First One“ vzniklo 140 nenakouřené (Unpeated) whisky, 450 lahví nakouřené (Peated) a 370 lahví whisky z čokoládového sladu.

  • Sladina byla připravena vždy pod vedením a za přítomnosti Jirky Čížka, který je i zkušeným sládkem. Slad je z klasických humnových sladoven, především z Bruntálu a Kounic a experimentovalo jsme i s různými typy sladu. Vedle základního Plzeňského se zkoušel i Mnichovský, typu Ale a dokonce i pražený Čokoládový. Výroba sladiny se testovala v pivovarech Bruntál, Prokopák, Únětice, Olivův pivovar a Pikovar. U typu Peated byl v prvním roce slad nakuřován na 10 až 30 PPM, v pozdějších letech ještě více.

  • Fermentace sladiny probíhala vždy na Radlíku, kde jsme v unikátních kvasných nádobách. Postupně se vyzkoušeli kvasinky například Brewmaster USA, Browin turbo whiskey revolta i Maurivin (M). Nakonec se ustálilo kvašení za pomoci kvasinek firmy Lallemand, který vytváří estery dodávající více ovocného, kořenitého a květinového aroma.

  • Destilace - na destilaci byla použita klasická dvoukotlová plně měděná aparatura (Pot Still). Pálení probíhá dvakrát a rektifikační nástavba je plně otevřena a slouží jen jako specifický typ klobouku.

  • Zrání - Při zrání se navázalo na dvacet let zkušenosti se zráním sudových ovocných destilátů. Whisky má odlišná specifika a sud je oproti ovocným pálenkám dominantnější. Zkoušeli se proto sudy z českého zimního dubu (výrobce Fryzelka, Bařina), z letního dubu ze Slovinska, klasické sudy po Bourbonu, po vinné brandy i sudy po portském a sherry. Lišila se i úroveň vypálení. Nejvíce prostoru a času jsme dostali bourbonové sudy.

Výsledkem jsou dva typy inaugurační whisky – Peated (nakouřená) a Unpeated (nenakouřená). 

Doplňkové parametry

Kategorie: Whisky
Druh whisky: Peated (nakuřovaná)
Obsah alkoholu (%): 45
Obsah balení (l): 0,5
Region: Středočeský kraj
Položka byla vyprodána…

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

background

V roce 1998 vznikla jedna z prvních pěstitelských pálenic ve Středočeském kraji. Pěkně poctivě na dvoukotlové měděné aparatuře tu dodnes destilují pro pěstitele ze širokého okolí.

Mimo pěstitelské pálení se věnují tvorbě vlastních autorských destilátů. Produkce autorských destilátu není o množství. Obvykle jde o limitované série destilátů, které pouští do světa pouze, když jsou na ně hrdí.

Řízené kvašení, pomalé pálení na klasické dvoukotlové měděné aparatuře, řemeslný a osobní přístup je kombinován s moderními postupy a inovacemi. Misí lihovaru je posouvat ovocné pálenky mezi prestižní ušlechtilé destiláty.