Slovník pojmů

B K P V

bourbon

Bourbon je americký whiskey, pro jejíž výrobu je použito minimálně 51% kukuřice. Destilát obsahuje musí mít sílu alkoholu přinejmenším 40%. Název vychází od okresu Bourbon County ve státě Kentucky.

kalvádos

Pálenka ze zkvašeného jablečného moštu. Podle francouzských zákonů musí zrát nejméně dva roky v sudech z dubového dřeva. V ČR se za kalvádos v nesprávně označuje i jakýkoliv destilát z jablek.

persistence

Délka chuti na jazyku a v ústech. Dlouhá persistence je žádaným aspektem dobrého destilátu.

vinifikátor

Stroj, ve kterém probíhá řízené kvašení. Typicky využívaný vinaři pro kvašení modrých hroznů. Jde o uzavřené nádoby pracující s malým přetlakem, který zajistí reduktivní prostředí. Míchání rmutu a rozbíjení kvasného klobouku je ve vinifikátoru…