Česká pálenka – dárek pro každého Láhev alkoholu je bezesporu jedním z nejuniverzálnějších dárků pod sluncem. Tímto darem lze vyjádřit téměř cokoli – a to i bez jediného slova. Jak dobře dotyčného znáte, jaké s ním máte úmysly, nakolik si ho vážíte. Ať už vybíráte lahev pro náruživého milovníka whisky, rumu, ginu, nebo něčeho opravdu netradičního, máme pro vás tipy, jak uspět – a přitom zůstat u ...
Blog
Dnešní povídání bude tak trochu poctou. Poctou dvěma velkým osobnostem skotského whisky průmyslu. Konkrétně Alanu Winchesterovi z palírny The Cabrach, kde aktuálně působí jako jakýsi mentor, a Callumu Fraserovi, distillery managerovi z Glenfarclas. Oba pánové strávili ve whisky průmyslu desítky let a dotáhli to na samotný vrchol. Přesto si pro naši českou delegaci udělali čas – více než dvě hodin...
Anglie — a Skotsko nevyjímaje — je tradicionalistická země. Možná že právě ve Skotsku je ten tradicionalismus ještě výraznější než ve zbytku Spojeného království. Mají svůj styl a drží se ho napříč vším – ať už jde o městskou architekturu, ulice, nové přístavby a samozřejmě palírny. U palíren je to patrné na první pohled: vidíte, že za sebou mají historii. A u těch nových vidíte, že plánují, aby ...
Jednou provždy bych chtěl skoncovat s něčím, s čím se potýkáme pořád dokola. Naposledy mě to potkalo o víkendu, když jsem procházkou zašel do restaurace, kde měli na lístku „mandlovici“. Pominu fakt, že šlo o černou kořalku od jejich kamaráda, bez kolku a s etiketou vytištěnou na domácí tiskárně. To vše v podniku, kde jsou obvyklím publikem golfisté. Z toho soudím, že není třeba hrát na cenu a čer...
Dnešní díl povídání o Skotsku – přesněji o našem skotském výletu – bude o rozdílech mezi Skotskem a Českou republikou. Rozdíl v kultuře pití: Česko vs. Skotsko Česká republika Česká republika je bez debat pivní velmoc. Tomu je přizpůsobené úplně všechno – od kultury konzumace až po ekonomiku. Kultura konzumace je založená na objemu. Dám si sedm piv a jednu zelenou. Jdu na jedno (mrk mrk). ...
Dnešní příspěvek bude – a mrzí mě to – trochu ubrečený. Během naší cesty jsme navštívili nejen řadu palíren (těm se budeme věnovat někdy příště), ale i několik legendárních whisky podniků, mnoho klasických hospod a jeden bar spíš nižší kategorie :-). Všechna ta místa měla pár společných znaků, které šly napříč spektrem – bez ohledu na cílovku nebo „jakost“ podniku. Ve všech bylo na personálu vid...
Všechno začalo na naší akci – na Pálence roku. Možná i proto jsem dostal jedinečnou šanci zúčastnit se cesty, na kterou její účastníci budou vzpomínat do konce života. Eva, manželka Kamila Kutiny (Palírna Radlík), přišla s nápadem uspořádat výlet do Skotska jako dárek k jeho padesátinám. Se svou myšlenkou oslovila Honzu Kadlece (Palírna Agnes), a pak už zbývalo jen zapojit Jakuba Moravce – ...
Nad whisky v ČR poletuje a intenzivně se jí věnuje mnoho pijáků a jeden komár. Tedy Komárek. Petra považujeme za nejrovnějšího z rovných, co se hodnocení whisky týká. Rozdává pochvaly i rány na všechny strany. Nebere si servítky a má dar psát vtipně a věcně. To mu ze srdce závidím. Teď vydal článek, ve kterém se zamýšlí nad českou whisky. Tedy první článek ze série na téma česká whisky. Dov...
Zajímavost pro milovníky pálenky – malé "hruštičky", frňáky, říkejte jim jich chcete… z oskeruší vznikají jedny z nejvzácnějších pálenek! Oskerušovice, destilát vyrobený z plodů oskeruše (Sorbus domestica), patří mezi klenoty ovocných pálenek. Její jedinečnost není jen o chuti. Jde i o jejich vzácnost. Oskeruše roste pomalu, plodí po dlouhé době (typicky 15+ let) a často nepravidelně. Navíc se je...
Nesčetněkrát jsem na sociálních sítích četl, jaké má naše podnikání údajně neblahé dopady. Že jsme vlastně prodejci neštěstí, kazíme zdraví lidí a podobně. My to samozřejmě vnímáme trochu jinak. Lihovárek vznikl z mnoha důvodů. Jedním z hlavních byla ekologie. Štvalo nás, že si nevážíme vlastních produktů a místo toho sem dovážíme alkohol z Karibiku, Skotska a podobně. Štvalo nás také, že v Čechá...